Польський аристократ і український ієромонах: презентовано книжку працівника ІГСН про Климентія Шептицького

За матеріалами газети «Високий Замок»
фото презентації книги працівника ІГСН про Климентія Шептицького

22 грудня 2018 року в Соборі Святого Юра презентували першу повну наукову біографію блаженного священномученика Климентія Шептицького: «Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, Екзарх Росії та Сибіру, Архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви».

Автором видання є науковець, доктор філософії Іван Матковський – працівник кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка». Видавці – родина Матковських та Новаківських, проект яких підтримала низка відомих на Львівщині меценатів та підприємців. Зокрема, долучилися Постуляційний центр монастирів студійського уставу на чолі з ієрмонахом Юрієм Бойком, Południowo-Wschodni Instytut Naukowy (PWIN) у Перемишлі (Польща), Релігійне видавництво «Покрова» та інтернет ресурс «Фотографії Старого Львова».

Біографія складається з сімнадцяти розділів. Матеріали чудово систематизовано – кожна сторінка книги позначена роком життя Климентія Шептицького, що дуже зручно для читача. Автор спирається на величезну кількість джерел, зокрема, на раніше не опубліковані архівні матеріали. Д-р Іван Матковський опрацював усі згадки про отця Климентія та родину Шептицьких, які з’являлися у періодиці. Ця титанічна праця може стати хорошою джерельною базою для майбутніх досліджень особи Климентія Шептицького.