Представниця Університету взяла участь у 92-й Міжнародній науковій конференції SIEC-ISBE в Італії

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

Обмін думками та ідеями, апробація доробку вчених та фахівців, котрі відповідально ставляться до пошуку шляхів розв’язання проблеми балансів між технологіями і людськими процесами, – важлива складова сучасного суспільного прогресу. Показовою у цьому контексті стала 92-а Міжнародна наукова конференція Міжнародного товариства бізнес-освіти SIEC-ISBE (2–6 серпня 2021 р., м. Трієст (Італія). Активну участь у ній взяли львівські вчені.

Робота конференції SIEC-ISBE передбачала різні форми роботи її учасників – пленарні доповіді, електронні презентації, постери, воркшопи, семінарські заняття, відвідини компаній та історичних місць Трієста (для офлайн учасників).

У перший день конференції, після вітальних промов, відбулася цікава панель виступів на тему «Впровадження теми сталості у бізнес-класі або освітній програмі» за участю Дани Грей (США), Лєшека Прейзнера (Польща), Маріанни Холмберг (Фінляндія), Йоханеса Лінднера (Австрія) та інших. Спікери відзначили актуальність таких питань як стан та чинники сталого розвитку, поширення ризиків недоосвіти населення на сучасному етапі, територіальна специфіка аналізу проблемних ситуацій сталості у світі та окремих країнах тощо.

Другого дня конференції в обговоренні проблемних питань взяли участь Прісцилла Ромкен (США), Гардара Вільхалмссон (Ісландія), Кетлін МакКенсі (Австралія), Сюссана Камскер, Тереза Фойхтер, Девід Луїдольда (Австрія) та інших.

Українська сторінка участі вчених у роботі конференції SIEC-ISBE була презентована доповіддю професорки Національного університету «Львівська політехніка» Уляни Садової, Львівського національного університету імені Івана Франка професорки Ольги Гринькевич та випускника Університету Нью-Гемпшира (США, програма Life Science) Андрія Луцишина на тему «Пластиковий виклик в Україні та реакція університету через еко-проєкти» (Plastic Challenge in Ukraine and University Response through eco-projects). Тема виступу була не лише тісно пов’язана з назвою конференції, але й давала загальну картину щодо особливостей розвитку бізнес-освіти в Україні (йшлося про суттєві розриви доброї теоретичної та значно менш якісної практичної підготовки майбутніх фахівців, про суттєві відмінності в оплаті праці, а відтак в мотивації економічної активності зайнятості випускників українських ЗВО та ЗПТО порівняно з випускниками освітніх закладів зарубіжних країн, про потребу визначення стратегічних векторів розвитку економіки й створення робочих місць тощо).

Презентація досліджень команди науковців Львівщини мала на меті показати, як через проєктний менеджмент можна досягати хороших результатів. Як приклад, у доповіді було представлено проєкт регіонального розвитку, що зараз виконується у Львівській області (Україна) у рамках секторальної підтримки ЄС (тема – «Розвиток біоекономіки західного регіону України: виробництво екотари з біодеградабельних полімерів»). Великий інтерес у присутніх викликала інформація про те, як в Україні працюють освітянські середовища (щоб розв’язати проблеми дефіциту практичних навиків у бізнес-освіті), які проблеми сталого розвитку мають глобальний характер і як їх можна розв’язати, якщо ми будемо краще знати один одного. Презентація доповіді мала таку структуру: світова загроза пластику: актуальність у фактах для України; проблема відходів пластику в Україні: PEST-аналіз; про «Plastic Challenge Хакатон 2021»: приклади співпраці закладів освіти, бізнесу, влади і громадськості; про проєкт команди LvivBioPlast «Development of bioeconomy in Western region of Ukraine: production of eco-packaging from biodegradable polymers».

Загалом можна резюмувати, що презентація екопроєктів на міжнародних зустрічах SIEC-ISBE – один з ефективних інструментів пошуку партнерів у їхній реалізації, а у також вивченні й використанні зарубіжного досвіду. Саме таке завдання ставили перед собою автори презентації та виконавці проєкту «Розвиток біоекономіки західного регіону України: виробництво екотари з біодеградабельних полімерів».

На завершення конференції всім доповідачам було вручено сертифікати про участь у заході, а також оголошено про початок підготовки до наступної зустрічі у Відні (Австрія).

Докладніше – у статті «Лабіринтами бізнес-освіти SIEC-ISBE в умовах пандемічного світу».

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції