Представниця МІОКу презентувала у Бремені волонтерську діяльність Львівської політехніки для допомоги ВПО

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з воркшопу

17–18 липня 2023 року на запрошення Бременського університету (Німеччина) Оксана П’ятковська, к.е.н., заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», взяла участь у роботі міжнародного воркшопу на тему «Нова хвиля міграції як відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну. Соціальні та економічні наслідки для України та країн ЄС».

Захід був дуже насиченим і відбувався у форматі 6 сесійних засідань, тематика яких, зокрема, торкнулася таких проблем:

  • політична та соціальна нестабільність в Україні як визначальний фактор нових міграційних викликів;
  • особливість найбільшої міграційної кризи Європи, зумовленої вимушеною міграцією з України;
  • специфіка соціальної адаптації українських мігрантів та надання їм допомоги у різних країнах;
  • проблеми внутрішньо переміщених осіб та їхньої адаптації;
  • виклики для розвитку національної економіки та європейських країн в умовах війни;
  • перспективи післявоєнної відбудови України та економічні трансформації в контексті подальшої співпраці України з ЄС.

Під час вокршопу Оксана П’ятковська описала процес формування державної політики та розвитку структури органів державної влади у сфері розв’язання питань ВПО, презентувала огляд статистичного аналізу мігрантів цього типу, їхньої структури, передусім окреслила частки вразливих категорій, а також на основі вторинного аналізу продемонструвала основі потреби ВПО у перший рік повномасштабного вторгнення росії. З огляду на ці потреби Оксана П’ятковська описала основні ініціативи та заходи, які реалізувала Львівська політехніка з перших днів повномасштабного вторгнення у відповідь на запити і ключові потреби ВПО, зокрема надання житла і гуманітарної допомоги, консультування та психологічна підтримка, організація заходів для адаптації дітей ВПО та проведення їхнього дозвілля, а також розповіла про розмовні клуби «Говорімо українською», які організував та провів МІОК.

Іншими учасниками вокршопу стали професори й науковці з Німеччини, Польщі, Чехії та України. Організував та провів захід департамент інноваційної економіки і структурних змін факультету бізнесу та економіки Бременського університету за фінансової підтримки Фольцваґен Фоудейшн.