Представники МІОКу взяли участь у XII Конгресі Світової Федерації Українських Жіночих Організацій

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з конгресу

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» – співорганізатор двох великих подій, що відбулися 14–17 жовтня 2023 року в Українському народному домі у Перемишлі (Польща): ХІІ Конґресу Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) з нагоди відзначення її 75-ліття та Другої Міжнародної Асамблеї «Українка у світі». «Об’єднані любов’ю до України – для її перемоги та відновлення» – під таким гаслом відбулися усі події.

Події відбулися у Перемишлі – знаковому місці для українського світу – Українському Народному Домі, який є символом незнищенності українського духа. Вибір місця проведення, а саме у Польщі – це також знак поваги і вдячності українського жіноцтва нашим сусідам, які з перших хвилин початку вторгнення прийняли мільйони українських родин, втікачів від війни.

У масштабних заходах взяли участь голови та членкині українських жіночих організацій та авторитетні, професійні, відомі діячки з різних сфер українського життя у світі та в Україні із понад 20 країн світу та різних областей України.

Заходи розпочалися 14 жовтня Річними Нарадами СФУЖО, які відкрила в.о. голови СФУЖО Євгенія Петрова. Після обговорення низки важливих питань ділової частини Річних Нарад, таких як прийняття програми нарад, звіту за річну діяльність 2022–23 рр. в.о. голови СФУЖО Євгенії Петрової, звіту верифікаційної комісії, затвердження протоколу Річних Нарад 2022 року, звіту в.о. голови СФУЖО за 2022–2023 рр., фінансового звіту за 2022–2023 рр., звіту Контрольної комісії та їх обговорень, було прийнято Заяву СФУЖО з нагоди 75-ї річниці.

15 жовтня робота ХІІ Конґресу СФУЖО та Другої Міжнародної Асамблеї «Українка у світі» розпочалася із Божого благословення. В Архикатедральному соборі святого Івана Хрестителя учасники заходу склали подячну молитву, вшанували пам’ять полеглих за волю України та молилися за мир і перемогу України над російським ворогом.

Після Служби Божої відбулося Урочисте відкриття ХII Конґресу СФУЖО та Асамблеї «Українка у світі», ведучою якого була Наталія Пошивайло-Таулер, голова Союзу Українок штату Вікторія (Австралія), голова Освітньої референтури СФУЖО, віцепрезидентка Світового Конґресу Українців. З нагоди 75-ліття СФУЖО прозвучали вітання від глав українських церков, Міністерства закордонних справ України, лавреатки Нобелівської премії миру Олександри Матвійчук, ректора Національного університету «Львівська політехніка», який гостинно приймав Річні наради, Конґреси СФУЖО впродовж тривалого часу.

З вітальним словом звернулася Ірина Ключковська, директорка МІОКу: «За свої 75 літ СФУЖО не лише відстоювала жіночі права і свободи, вона разом зі своїми складовими допомагала Україні зберегти своє українське обличчя. Виховувала, вчила, плекала українство. Була нашим голосом у світі, коли система зробила нас німими, була сильною, коли ми ослабли, простягала руку, коли ми не могли підвестися з колін, допомогла вичавити раба і стати вільними. А нині вона солідаризується з тими, кого прихистили десятки країн світу».

Учасниці Конґресу дійшли висновку про необхідність продовження практики проведення Міжнародної Асамблеї як комунікаційного майданчика для мотивації, обміну досвідом, налагодження партнерства та формування нових ідей для підсилення українського жіночого руху у світі.

Докладніше – на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.