Представник ІАРД взяв участь у засіданні круглого столу щодо збереження мозаїчних творів в архітектурі

Кафедра архітектурного проєктування Львівської політехніки
Фото із круглого столу

5 січня 2024 року у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбувся круглий стіл, присвячений питанню збереження мозаїчних творів в архітектурі. Присутні обговорювали можливість відновлення та реставрації мозаїки на південній стіні (огорожі) одного з навчальних корпусів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Мозаїчна композиція протяжністю більше 20 метрів розміщена на фасаді навчального корпусу університету зі сторони стадіону СКА на вул. Клепарівській, 39а, у Львові. Мозаїчне панно створила в 1984–1986 роках група художників на чолі з Ігорем Сиротинським. Мозаїка складалася з восьми сюжетів, що зображали заняття різними видами спорту. На орнаментах зі смальти художники зобразили велотрек, стрільбу з лука, важку атлетику, біг, футбол, гімнастику, а також сюжети. Два фрагменти, що мали елементи радянської символіки, були зафарбовані у 2017 році в межах програми декомунізації.

У круглому столі взяли участь:

  • відомий український художник, громадський діяч, заслужений діяч мистецтв України Ігор Гавришкевич;
  • архітектор, член правління Львівської обласної організації Спілки архітекторів України, асистент кафедри архітектурного проєктування Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Верхола;
  • голова Львівської спілки архітекторів Микола Шеремета;
  • начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Тетяна Балукова;
  • дослідниця львівських мозаїк Наталія Піддубна;
  • заступник директора ТзОВ «Західбудпроєкт» Андрій Колюбінський;
  • заступник Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України Віктор Мар’ян;
  • т.в.о. ректора ЛДУБЖД Іван Мовчан.

Основною темою обговорення фахівців у сфері архітектури і творів монументального мистецтва було питання збереження мозаїчного твору, який був закритий утеплювачем під час проведення робіт з утеплення фасаду навчального корпусу № 5. Заслухавши думки експертів та фахівців відповідної галузі, вирішили створити робочу групу для розробки проєкту безпечного відкриття мозаїки та її реставрації надалі.

Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу