Працівниця МІОКу взяла участь у конференції «Мистецька освіта в умовах війни: що далі?»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з конференції

6 вересня 2024 року Оксана П’ятковська, к.е.н., заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», взяла участь у конференції «Мистецька освіта в умовах війни: що далі?», яка відбувалася у Львівській національній академії мистецтв (ЛНАМ).

Подію відкрив д-р Василь Косів, ректор академії. З вітальним словом до учасників звернулися представники Агенції регіонального розвитку Львівської обласної військової адміністрації та представництва Британської Ради в Україні.

Оксана П’ятковська у своєму вітальному слові передусім подякувала організаторам за проведення події, підкресливши вагомість обговорюваної теми, а також зазначила, що під час аналізу проблематики мистецької освіти в умовах війни необхідно також враховувати таку важливу категорію як українські вимушені мігранти: «Сьогодні нам дуже важливо не забувати про ті мільйони, які опинилися за кордоном. Ми будемо говорити про великий пласт проблем забезпечення розвитку мистецької формальної та неформальної освіти в Україні, але для дітей наших воєнних мігрантів ці проблеми є ще більш актуальними».

Заступниця директора МІОКу розповіла учасникам конференції про результати роботи Третього світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл, який Інститут провів 21–23 серпня 2024 року, та його напрацювання, згадала про низку викликів, які стоять перед українською освітою за кордоном, і водночас підкреслила важливу роль українознавчих осередків у творенні українського культурного простору, збереженні національної ідентичності та популяризації української культури у світі.

У межах конференції відбулися три круглі столи, кожен з яких був присвячений обговоренню аналітичних записок, а саме:

  1. «Інституційна роль культури та мистецької освіти у розвитку держави» (презентувала Олеся Дацко – д.е.н., доцент, завідувачка кафедри менеджменту мистецтва ЛНАМ);
  2. «Механізми подолання демографічної кризи в мистецькій освіті України» (презентувала Марія Флейчук, д.е.н, професорка кафедри маркетингу Львівського торговельно-економічного університету);
  3. «Реформи вищої мистецької освіти України: ризики та виклики» (презентувала Анна Єфімова – канд. мистецтвознавства, доцентка кафедри менеджменту мистецтва ЛНАМ).

Конференція «Мистецька освіта в умовах війни: що далі?» відбулася у змішаному форматі та проходила в межах проєкту «Культправоформ», який реалізує громадська організація «Центр суспільних інновацій» у партнерстві з Львівською національною академією мистецтв, Інститутом стратегії культури, Агенцією регіонального розвитку Львівської області, Західним регіональним центром НАМУ, відділом проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів Державної установи «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», кафедрою маркетингу Львівського торгово-економічного університету та галереєю «Арткрафтоіл».

Проєкт «Культправоформ» відбувається за фінансової підтримки Британської Ради в Україні у межах програми «Підтримка креативної економіки».

Фото з конференції Фото з конференції