Працівниці МІОКу взяли участь у роботі Форуму українських педагогічних працівників в Італії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із форуму

1 вересня представниці Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська та Оксана Трумко взяли участь у роботі Форуму українських педагогічних працівників в Італії, головними доповідачами якого були:

  • Олексій Гончаренко, президент Комітету з міграції та біженців Парламентської Асамблеї Ради Європи;
  • Ірина Ключковська, директорка МІОКу;
  • Олег Румʼянцев, доцент Палермського університету;
  • Тамара Михайляк, приват-доцент Неапольського університету імені Фрідріха ІІ.

Метою Форуму було окреслити шляхи виконання Резолюції щодо підтримки заходів з виконання резолюції «Терміновий заклик до Європи та її партнерів: передбачити негайні і довгострокові політичні рішення на підтримку переміщених осіб з України», ухваленої на літній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 27 червня 2024 року.

Учасники заходу розглянути три головні моменти Резолюції ПАРЄ.

  1. Визнання кваліфікацій, отриманих в Україні, забезпечуючи, в разі необхідності, продовження освіти для підвищення кваліфікації відповідно до законодавства Італії.
  2. Пріоритет забезпеченню навчання української мови для українських дітей у навчальних закладах Італії, враховуючи роль мови в підтримці національної ідентичності.
  3. Програми допомоги українській діаспорі підтримувати зв’язки з Україною через заснування українських культурних центрів, сприяння вивченню мови, культури, історії та сприяння співпраці в українській громаді для забезпечення майбутнього повернення.

МІОКівці вдячні Європейському Конґресу Українців та особисто його Президентові Богдану Райчинцю, а також Конгресові Українців Італії та його очільниці Ларисі Левчун за запрошення та можливість виступити.