Стратегія співпраці win-win: працівники Науково-технічної бібліотеки Університету невтомно експериментують

Олена Харгелія, заступниця директора НТБ Львівської політехніки
НТБ

Упродовж останніх двох років працівники НТБ невтомно експериментують: шукають людей, ідеї й теми для обговорювання, які зацікавили б не тільки спільноту університету, а й міста загалом.

Вкрай важливим для нас стало знайомство з керівниками проекту «Архітектура Львова» Тетяною Казанцевою – кандидаткою архітектури, доценткою кафедри містобудування Інституту архітектури Львівської політехніки та Сергієм Леоновим – засновником проекту у Facebook (2013 р.), провідним інженером Львівського центру Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України.

Метою цього проекту є популяризація та збереження автентичного Львова через провадження екскурсійної, лекційної діяльності та залучення до дискусій і обговорень відомих істориків, архітекторів, реставраторів.

Презентація соціально-мистецького проекту «Бруківка. Минуле. Сучасність», що відбулася в бібліотеці 24 жовтня 2017 р. за ініціативи небайдужих до рідного міста львів’ян, стала початком співпраці зі спільнотою «Архітектура Львова».

На наші спільні зібрання приходять ініціативні громадяни, для яких важливі не тільки питання збереження автентичного Львова, його історія й культура, а й проблеми сучасного розвитку міста. Зрештою, читальна зала бібліотеки стала центром спілкування цієї спільноти в холодний період.

Отож за півроку в бібліотеці організовано 16 заходів, які відвідало близько 1000 зацікавлених осіб.

Наші гості мали змогу довідатися про вплив на будівництво міста архітектурної школи Львівської політехніки під керівництвом Юліана Захарієвича, Тадеуша Обмінського, Міхала Ковальчука; розвиток місцевого будівельного бізнесу Івана Левинського; історію створення садів і парків Львова, а також про їхніх творців Кароля Бауера та Арнольда Рерінга.

Безперечно, особливу увагу привернули до себе презентації щодо збереження унікальної архітектури Львова, на яких обговорювали питання культурної спадщини. Чому і як потрібно її зберігати? У доповідях «Збереження автентичності історичного Львова» та «Збереження автентичних вілл та палаців» закцентовано на огляді об’єктів та деталей, які руйнуються; розглянуто причини руйнувань, серед яких і невігластво мешканців, і байдужість влади.

Відбувся в книгозбірні й спільний захід із ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» на тему «Пам’яткоохоронна справа в Королівстві Галичина і Лодомерія». Окремою презентацією було представлено будівлі, які внесено до Списку пам’яток архітектури.

Працівники бібліотеки підготували тематичні виставки й презентували унікальні й цінні видання із нашого фонду до всіх лекцій. По суті кожна зустріч вимагала глибшого вивчення теми запитів, ґрунтовного розуміння історичного періоду, фаховості, а отже, додаткового ретельного вивчення власного фонду.

Експоновано історичні джерела методів реставрації другої половини ХІХ – початку ХХ ст., зокрема Юліана Захарієвича, Тадеуша Обмінського; колекцію видань з історії, технології та організування будівництва доріг кінця XIX – початку ХХ ст. та виробництва цегли; дослідження творчості відомих архітекторів світу – Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонарроті, Філіппо Брунеллескі, Леона-Баттіста Альберті, Лоренцо Берніні та інших; прижиттєві видання Мішеля Санмікелі, Андреа Палладіо, Джованні Баттіста Піранезі, Леопольда Бауера та інших. Також з фонду бібліотеки презентовано видання, які розкривають історію, особливості, стилі архітектури Франції, Англії, Італії, Австрії, Німеччини та інших країн. Із експонованих понад 300 видань – третя частина їх це рідкісні й цінні документи, які належать до категорії «Книжкова пам’ятка». Особливе захоплення у відвідувачів викликали аркушеві видання XIX – початку ХХ ст.

Безумовно, що активна відвідуваність цих зустрічей зумовлена високим фаховим рівнем спікерів. Серед них відомі дослідники архітектури Львова, реставратори та науковці: Ігор Жук, Тетяна Казанцева, Оксана Бойко, Ігор Сьомочкін, Сергій Іванов-Костецький, Роман Могитич, Руслан Серцелевич, Ірина Котлобулатова, Наталія Левкович, Максим Мартин, Тарас Завадовський, Сергій Леонов та інші.

Активна громадянська позиція й невтомна праця засновників проекту Тетяни Казанцевої та Сергія Леонова викликають захоплення і не залишають байдужими. Формат зустрічей вражає: гості висаджували зернятка екзотичних рослин у горщик для формування майбутньої арбоскульптури, приходили у запропонованому дрес-коді, приносили смаколики й навіть куштували традиційну єврейську випічку. А неформальне спілкування за горнятком кави забезпечувало особливу атмосферу заходів.

Спільний проект «Архітектура Львова» – це взаємовигідне партнерство, такий собі бібліотечний win-win. Ми активно працюємо із громадою міста, вивчаємо її потреби, формуємо культуру особистості, з одного боку, а з іншого – розкриваємо, вивчаємо та популяризуємо унікальний фонд бібліотеки Львівської політехніки.