Працівники МІОКу зустрілися з академічною спільнотою Піттсбурзького університету (США)

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

На запрошення викладачів Піттсбурзького університету працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» долучилися до культурологічного заходу, присвяченого українській мові та культурі. 12 лютого 2024 року відбулася освітньо-мистецька майстерня «Кавовий живопис», організована українським культурним класом університету (викладачка української мови та культури Оксана Лернатович).

На прохання організаторів МІОК підготував освітньо-навчальний відеоматеріал з української мови та культури «Львів – місто з ароматом кави» (розробка – Оля Руснак, провідна філологиня МІОКу; монтування відео – Андрій Яців, заступник директора Інституту).

Завдяки відеоролику студенти Піттсбурзького університету здійснили віртуальну подорож до України, прогулялися старовинними вуличками Львова, побачили скульптуру Юрія Кульчицького, який започаткував культуру вживання кави у Європі, ознайомилися з історією появи цього напою у Львові, зазирнули на філіжанку кави до львівських кав’ярень. Викладачам та студентам міоківці запропонували короткий відеоурок з української мови як іноземної «У кав’ярні».

Як зазначила Ірина Ключковська, директорка МІОКу, «Інститут долучається до численних ініціатив з промоції української культури та мови, пропонуючи як напрацьовані МІОКом власні інтелектуальні продукти, так і створюючи нові».

Університет Піттсбурга у США заснований у 1787 році. Українську мову в ньому безперервно викладають на початковому, середньому та поглибленому рівні вже понад 40 років. Слід зазначити, що останнім часом зріс інтерес серед академічної спільноти університету до вивчення української мови та культури. Сподіваємося, що цей перший контакт закладе основу довготривалої та плідної співпраці МІОКу з викладачами українознавчих студій цього американського університету.