Працівники МІОКу взяли участь у зустрічі з питань розвитку української мови за кордоном

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-зустрічі

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, започаткував серію зустрічей з очільниками українських громад за кордоном. 8 квітня 2021 року команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяла участь у першій такій робочій зустрічі, на обговорення якої було винесено питання вивчення та поширення української мови за кордоном, а також українського шкільництва в Португалії. У ній також взяли участь: Василь Боднар – заступник Міністра закордонних справ України, Лариса Дір – начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України, Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови, Інна Огнівець – Посол України в Португальській Республіці, Павло Садоха – Регіональний віцепрезидент Світового Конґресу Українців у країнах Західної Європи, а також представники українських громадських організацій та освітніх закладів з Португалії.

Під час зустрічі Василь Боднар розповів про напрацювання Міністерством Проєкту Концепції Державної цільової програми співпраці із закордонними українцями та пріоритетні напрями для її реалізації. Серед таких пріоритетів – розробка заходів для сприяння вивченню та поширенню української мови за кордоном, заохочення української молоді до відвідування України, проведення літніх таборів для дітей та молоді української діаспори. Заступник міністра також згадав про можливості державної підтримки проєктів українських освітньо-культурних центрів за кордоном.

Тарас Кремінь поділився здобутками України щодо отримання асоційованого членства в Європейській федерації мовних інституцій, наголосив на важливості підтримання українцями за кордоном цих кроків, оскільки це допоможе швидше досягнути зазначеної цілі.

Павло Садоха та українські освітяни з Португалії розповіли про функціонування 14 українських асоціацій та 10 культурно-освітніх центрів на території Португалії, озвучили проблеми збереження української мови в чужоземному середовищі та у змішаних мігрантських сім’ях, розвитку українських освітніх закладів та мотивації учнів до вивчення української мови, а також про складну конкуренцію з російськомовним продуктом.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, підкреслила, що Інститут готовий долучатися до кроків МЗС України щодо надання підтримки українській освіті за кордоном. «Ми запустили першу у світі онлайн-платформу для українських освітян за кордоном. Наш «Український освітній всесвіт» – це не лише карта вчителів, це величезний ресурс для комунікації, обміну знаннями та навичками, проведення вебінарів та багато іншого. Зараз за підтримки Департаменту освіти і науки Львівської ОДА ми розпочинаємо модернізацію іншого онлайн-ресурсу МІОКу для вивчення української мови як іноземної, який пропонує навчально-методичні матеріали для різних вікових груп», – наголосила Ірина Ключковська.