Працівник та випускники кафедри ДАС долучились до створення меморіальних комплексів захисникам України в Миколаєві

Кафедра дизайну архітектурного середовища Львівської політехніки
Фрагмент проєкту

На сайті департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради з’явилась офіційна інформація про результати двох всеукраїнських архітектурних конкурсів проєктів, проведених на тему увіковічення пам’яті полеглих воїнів – захисників України.

Меморіальні комплекси мають бути створені у двох районах міста – Інгульському та Корабельному. Рішення про проведення конкурсів було прийнято Миколаївською міською радою, враховуючи гостру потребу у розширенні наявних міських кладовищ і суспільну значимість цих об’єктів.

Програма та умови цих конкурсів були складені за участі членів Конкурсної комісії при Національній спілці архітекторів України. Зокрема, активну участь у розробленні програм та умов цих конкурсів узяв член цієї комісії Юрій Джигіль – кандидат архітектури, доцент кафедри дизайну архітектурного середовища Національного університету «Львівська політехніка». Він також був делегований від Конкурсної комісії НСАУ до складу журі цих конкурсів.

13 листопада відбулось перше засідання журі, на якому було розглянуто проєкти, подані на відкритий Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію твору меморіального мистецтва – меморіального комплексу на території Центрального міського кладовища по Херсонському шосе в Інгульському районі міста Миколаєва, присвяченого воїнам-захисникам України, що загинули під час збройної агресії російської федерації.

За тиждень, 20 листопада, журі розглядало проєкти, надіслані на відкритий Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію меморіального комплексу на території кладовища, обмеженого вул. Андрія Антонюка, вул. Гагаріна та пр. Богоявленським у Корабельному районі міста Миколаєва, присвяченого воїнам-захисникам України (твору меморіального мистецтва).

Авторські колективи й архітектори з різних куточків нашої держави презентували своє бачення меморіалів на честь воїнів, які віддали життя за Україну. І хоча було подано не так багато проєктів, але кожний із них заслуговував на увагу й ретельне вивчення. Тому журі непросто було визначити переможців, яких довелось обирати в результаті двох турів таємного рейтингового голосування.

Серед переможців виявився колектив авторів зі Львова під керівництвом Ігоря Когута. Це – група молодих архітекторів, випускників кафедри ДАС, які об’єднались у фірмі Guess Line Architects і стали широко відомі в останні роки завдяки численним перемогам на всеукраїнських архітектурних конкурсах. Отож, колишні студенти Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки вибороли у двох зазначених конкурсах відповідно другу та першу премію.

Всі роботи, подані на всеукраїнський конкурс, нині розміщені в Туристично-інформаційному центрі Миколаєва.

З проєктами переможців також можна ознайомитись на офіційному сайті департаменту архітектури та містобудування м. Миколаєва.