Віце-прем’єр-міністр Республіки Польща Пьотр Глінські вшанував пам’ять розстріляних нацистами львівських професорів

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів

Упродовж чотирьох днів на Львівщині та Івано-Франківщині з робочим візитом перебував Віце-прем’єр-міністр Республіки Польща, міністр культури і національної спадщини Пьотр Глінські. Метою його поїздки було ознайомлення з тими об’єктами історичної і культурної спадщини, у реставрації яких бере участь польська сторона. Це стосується, зокрема, впорядкування поховань польських воїнів на Личаківському цвинтарі, відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван у Івано-Франківській області.

Польський гість відвідав наукову бібліотеку НАН України імені В. Стефаника, яка відзначає своє 200-річчя. Частина фондів бібліотеки була вивезена зі Львова до Польщі, а також до Москви. Пьотр Глінські побував у гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла та вшанував пам’ять воїнів, які загинули на Сході України.

Побував польський урядовець і на Вулецьких пагорбах, де кілька років тому встановлено пам’ятник розстріляним нацистами у липні 1941 року львівським професорам. Спорудження цього меморіального монумента стало можливим завдяки спільними зусиллями влади Львова і Вроцлава за активної участі Львівської політехніки.

У покладанні квітів до пам’ятника Віце-прем’єр-міністра Республіки Польща Пьотра Глінські супроводжували посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, перший заступник голови Львівської обласної ради Олексій Білоус, а також ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало. Вшанували пам’ять загиблих і українські пластуни та польські харцери.

Візит польського очільника та його ділові зустрічі з керівниками області ще раз засвідчили бажання двох держав розвивати добросусідські відносини і співпрацю попри бажання деяких політичних сил посварити наші народи.

Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів Вшанування пам’яті загиблих і українських пластунів та польських харцерів