Порядок прийому до закладів вищої освіти України у 2023 році: основні тези документа

За матеріалами порталу Освіта.ua
Заставка до матеріалу

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Документ врегульовує питання механізму прийому на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра закладами вищої освіти.

Бакалаврат

Згідно з документом, для вступу до закладів вищої освіти на бакалаврські програми абітурієнти мають подати результати національного мультипредметного тесту.

Національний мультипредметний тест містить три предметні блоки: два обов’язкові – з української мови та математики, і один за вибором учасника – історія України, біологія, фізика, хімія, іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська).

Окрім результатів НМТ 2023 року, вступники зможуть також скористатись результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2020 та 2021 років.

Магістратура

Для вступу в магістратуру всі вступники складатимуть єдиний вступний іспит (ЄВІ).

Він міститиме два блоки: тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) і тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської за вибором вступника).

Окрім того, для вступу на спеціальності шести галузей знань також потрібно буде додатково пройти єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ).

ЄФВВ передбачене для тих, хто планує навчатися на спеціальностях таких галузей знань: «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини».

Конкурсний бал вступників на бакалавра

Документом передбачено, що конкурсний бал для вступу буде розраховано методом переведення тестових балів, отриманих за кожен предметний тест, у рейтинговий бал за 200-бальною шкалою.

Для вступу на кожну спеціальність для усіх тестових предметів встановлено вагові коефіцієнти.

Для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я» конкурсний бал для вступу не може бути менше ніж 150 балів.

Для спеціальностей галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», спеціальності «Фармація, промислова фармація» конкурсний бал на бюджет не може бути меншим 140 балів, для вступу на контракт – меншим за 120 балів.

Для усіх інших спеціальностей мінімальний конкурсний бал для допуску в конкурсному відборі має визначати заклад освіти у своїх Правилах прийому.

Вступ на контракт

Без результатів зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ, ЄФВВ), а лише за результатами вступних випробувань у закладі вищої освіти та мотиваційним листом можна буде вступити на контракт на спеціальності, яким надається особлива підтримка (61 спеціальність та 13 галузей освіти).

Вступники, які раніше здобули диплом магістра, зможуть здобувати магістерський рівень за результатами ЄВІ та/або ЄФВВ чи вступних випробувань у закладі вищої освіти за їхнім вибором (крім вступу на спеціальності «Право» та «Міжнародне право»).

Вступ на бюджет

Цьогоріч буде використано широкий конкурс із адресним розміщенням місць державного замовлення для здобуття ступенів бакалавра та молодшого бакалавра.

У 2023 році не буде встановлено поділу бюджетних місць між вступниками на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра. Вони братимуть участь у спільних широких конкурсах із використанням однакового розрахунку конкурсного бала. Загальний перелік широких конкурсів визначений Порядком прийому до закладів вищої освіти.

Під час вступу до магістратури широкий конкурс буде використаний за спеціальностями галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини».

Терміни вступу на бакалаврат

  • Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня.
  • Подання заяв вступників розпочнеться 19 липня і триватиме до 31 липня.
  • Вступники, які отримають рекомендації до зарахування на бюджет, мають виконати вимоги до зарахування до 8 серпня.
  • Зарахування бюджетників відбудеться не пізніше 10 серпня, зарахування контрактників триватиме до 30 серпня.

Середній бал документа про освіту та коефіцієнти

У вступній кампанії 2023 року не будуть використовувати середні бали атестатів та сільський коефіцієнт.

Водночас передбачено застосування галузевого коефіцієнту, що буде використаний для підтримки вступників із пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетності) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

Пільги під час вступу на бакалаврат

Цьогоріч передбачено збереження усіх пільг та пільгових категорій громадян, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Також пільги для здобуття освіти отримали колишні полонені та їхні діти.