На практику до Німеччини: політехніки зможуть практикуватись і стажуватись у Тюрингії

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Зустріч в Ерфурті

Нещодавно Львівська політехніка підписала рамкову угоду про співпрацю з Торгово-промисловою палатою Ерфурта (столиця Тюрингських земель у Німеччині). За її умовами, студенти коледжів та інститутів університету зможуть проходити практику на підприємствах Тюрингських земель, а викладачі – стажуватися.

З цієї нагоди ректор Львівської політехніки Юрій Бобало та проректор з науково-педагогічної роботи Роман Корж відвідали столицю Тюрингії – місто Ерфурт. У підписанні угоди взяв участь посол України у Німеччині Андрій Мельник, а також прем’єр-міністр Землі Тюрингії Бодо Рамелов, голова правління Торгово-промислової палати Ерфурта професор Геральд Грузер.

Тюрингія – одна з 16-ти земель Федеративної Республіки Німеччини. Її Торгово-промислова палата займається не лише розв’язанням важливих економічних питань, а й навчанням та стажуванням кадрів на підприємствах регіону, а також країн, які мають німецькі інвестиції.

– Це досить масштабна угода, – коментує проректор Політехніки Роман Корж. – Важливо, що стажуватися на німецьких підприємствах зможуть студенти не лише університету, а й коледжу. Насамперед ідеться про майбутніх механіків, які вчаться в автодорожньому коледжі, а також студентів Інституту інженерної механіки і транспорту. Чому кажу про студентів саме цих спеціальностей? Річ у тому, що Тюрингія в основному спеціалізується на автомобілебудуванні. Цікавий факт – 184 тюрингійські підприємства вже пов’язані з Україною, тобто мають тут свої представництва, підприємства. Отож, наші майбутні інженери, техніки, кваліфіковані робітники зможуть успішно працювати на підприємствах із німецькими інвестиціями.

– Очевидно, студентів цікавитимуть критерії відбору на стажування?

– Насамперед зважатимемо на успішність у навчанні, а також на знання німецької. Незабаром у Політехніці відкриємо українсько-німецький центр, де можна буде вдосконалити свої знання з німецької.

Ще до подробиць не знаємо, яким чином здійснюватимемо це стажування. Але втішно, що німці побачили наших студентів і повірили в них.

– Яким чином?

– Їхні представники вже двічі приїжджали до Львова, знайомилися фактично з усіма навчальними закладами. І дійшли висновку, що з Львівською політехнікою впевнено можна співпрацювати.

– Отож, коли вступить у дію рамкова угода?

– Можна стверджувати, що співпрацю розпочато. За рік сподіваємося отримати перші результати. Німці це бачать як довгострокову програму. Хоча кажуть, що для початку вона діятиме три роки. Німецька сторона навіть готова передати до Політехніки необхідне обладнання для практичних занять.

Зустріч в Ерфурті