Львівські політехніки взяли активну участь у Міжнародній онлайн-конференції «Суспільні трансформації і безпека»

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
онлайн-конференція

29 жовтня 2020 року у Львові відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Суспільні трансформації і безпека: людина, держава, соціум». Її співорганізаторами були п’ять українських і польських вишів, а саме Львівський інститут ПрАТ «ВНЗ Міжрегіональна Академія управління персоналом», Науково-дослідний центр соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка», Міжнародний інститут бізнесу, Університет економіки у Бидгощі (Польща), Львівський торговельно-економічний університет, а також Державна установа «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», громадські організації «Академічний простір», «Центр досліджень і моніторингу якості та мобільності людських ресурсів».

Відкриваючи пленарне засідання, співголова оргкомітету, директорка Львівського інституту МАУП професор Любов Лелик зазначила, що глобальна пандемія зумовила зміну традиційного формату проведення конференції. Водночас онлайн-формат дав змогу значно розширити географію учасників конференції. 95 учасників представляли академічну та університетську освіту і науку з 15 інституцій.

У продовження вітального слова співголова оргкомітету конференції, директор Інституту адміністрування та післядипломної освіти Національного університету «Львівська політехніка» д.е.н. Любомир Пилипенко наголосив, що в сучасних умовах особливо зростає роль освіти та науки в розвитку економіки, держави, суспільства. Нині у пошуку відповіді на нові загрози й виклики особливо важливий досвід колег з інших навчальних закладів, міст і країн. Конференція відкриває платформу для обміну знаннями і думками з багатьох питань і проблем суспільних трансформацій і безпеки.

Співголова оргкомітету конференції, керівник НДЦ «Демос» Львівської політехніки, д.е.н., професор Уляна Садова звернула увагу на унікальності заходу як середовища відкритої взаємодії та співпраці вчених, експертів, викладачів, а також студентської молоді, яка прагне предметного обговорення різних форм і видів суспільних викликів та трансформацій. Формування цілісної точки зору на різноманітні процеси, які відбуваються в економіці України і в світі, – найбільш правильний шлях розв’язання багатьох проблем.

На пленарному засіданні учасники презентували дослідження, які окреслюють тематику конференції за трьома напрямами:

  • соціокультурні і психологічні проблеми соціалізації особистості в умовах суспільних викликів і трансформацій;
  • демографічні зміни, проблеми реформування соціальної економіки, трансформації ринку праці й міграційної активності населення (доповідала, зокрема, керівниця НДЦ «Демос» професор Уляна Садова);
  • розвиток цифрової економіки та сучасних аналітичних інструментів прийняття рішень в контексті суспільної та економічної безпеки (доповідав, зокрема, доцент кафедри адміністративного та інформаційного права Національного університету «Львівська політехніка», CEO «Online Law School» Роман Радейко).

На моделях і завданнях міграційної політики, спрямованої на збереження людського та інтелектуального потенціалу України та її регіонів, зосередили увагу у своїх доповідях представниці наукової школи проблем міграціології – директорка НДЦ «Демос» Львівської політехніки професор Уляна Садова та ст.н.с. Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України д.е.н. Ольга Риндзак.

Підготовку і проведення секційних засідань конференції забезпечили представники Львівського інституту МАУП, Львівського торговельно-економічного університету, а також доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки Національного університету «Львівська політехніка», к.е.н. Тетяна Степура, асистентка цієї ж кафедри Ольга Корицька.

У другій частині роботи конференції взяли активну участь молоді науковці, які працюють над підготовкою дисертацій – Наталя Дідух (Львівська політехніка), магістри університетів-співорганізаторів зустрічі, – Ярина Мандюк, Віталій Чабан, Юлія Карасюкевич, Ростислав Демкович, Богдана Артерчук (Львівська політехніка).

За результатами роботи заходу підготовлено до друку матеріали доповідей конференції, а її учасники отримають сертифікати, які додатково підтверджують розвиток професійних компетенцій дослідницького характеру.

Докладніше про конференцію