Науковці Львівської політехніки створили гідрогелеве полотно для першої допомоги в разі сильних опіків

За матеріалами порталу Zaxid.net
гідрогелеве покривало

Науковці кафедри органічної хімії Національного університету «Львівська політехніка» вдосконалили свій витвір – гідрогелеві пов’язки, які презентували у 2015 році. Тепер спроєктували ціле покривало, яке дає змогу надати першу допомогу в разі опіків на великій площі шкіри.

Полотно на 80% складається з води, решта – синтетичний армований полімер. Покривало має охолоджувальну дію і підтримує водний баланс рани.

– Застосування цих гідрогелевих покривал ми передбачали для надання долікарської допомоги у транспортуванні хворих з великими опіками на великій площі. Ними можна обгорнути дитину, – розповідає старша наукова співробітниця кафедри органічної хімії Наталія Носова.

Полотно вже готують до серійного виробництва. А ось для раномоделюючих пов’язок у вигляді пасти лише шукають виробника. Це – теж новинка кафедри. На глибокі поранення гідрогель витискають із двокамерного шприца.

– За 30 секунд така пов’язочка втрачає текучість, а за 1–1,5 хвилини є повністю сформованою. Рекомендовано таку пов’язку зафіксовувати бандажем. Тоді вона має більший термін використання, – додає наукова співробітниця кафедри органічної хімії Ірина Дронь.

Окрім цієї пов’язки є й така, що не потребує фіксування. Її можна використовувати як кровоспинний засіб для поранень, проти опіків та для відновлення тканин. Після використання пов’язку можна викинути в органіку – і вона розпадеться.