Працівники Львівської політехніки розробили застосунок для передавання даних про рівень кисню в крові

За матеріалами сайту «Наші гроші. Львів»
Ілюстрація до розробки

Працівники Національного університету «Львівська політехніка» розробили мобільний застосунок HealthLung для автоматичного і дистанційного передавання даних про рівень кисню в крові пацієнтів.

Розробником, автором ідеї та керівником проєкту є Анатолій Мельник – завідувач кафедри електронних обчислювальних машин Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології. Він розповідає, що фінансування Львівська політехніка отримала від Університетського агентства Франкофонії (AUF), яке підтримувало розробки, пов’язані з лікуванням коронавірусу. Грант передбачав лише закупівлю обладнання, а тому проєкт виконували безкоштовно.

– Мені прийшла ідея зробити таку систему, яка б передавала інформацію про стан людини, легень передусім, лікарю автоматично, без участі пацієнта. Я бачив, що іноді вони просто не в стані надсилати дані, – каже Анатолій Мельник.

Окрім пульсоксиметрів та годинників, була передбачена закупівля комп’ютерів, але тендер не відбувся, тому застосунок зробили на домашніх комп’ютерах. Анатолій Мельник працював із командою студентів та аспірантів, які погодилися взяти участь у проєкті. Обладнання тестували на собі, зараз робота над застосунком практично завершена, і його незабаром презентують.

Застосунок буде безкоштовним, його продемонстрували профільним установам – київській комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та консиліуму лікарів і керівництву Львівського центру легеневого здоров’я. В обох випадках медики схвально відреагували на застосунок, який можна буде використовувати не лише для пацієнтів із коронавірусом.