Львівські політехніки провели міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену Маркіянові Шашкевичу

Кафедра педагогіки та інноваційної освіти Львівської політехніки
Фото з конференції

З метою дослідження життя, наукової спадщини, священицької і творчої діяльності Маркіяна Шашкевича – видатного українського вченого, громадського діяча та поета – кафедра педагогіки та інноваційної освіти Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки та Всеукраїнське товариство «Рідна школа» на базі Університету та Вузлівського опорного навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – ліцей» 4–5 листопада 2021 року провели Міжнародну науково-практичну конференцію «Маркіян Шашкевич – священник, поет, пророк, громадський діяч, невтомний борець за українську мову».

З вітальним словом до учасників конференції звернувся доктор філософських наук, професор, академік Національної академії наук і Національної академії педагогічних наук України, президент НАПН України Василь Кремень.

В роботі конференції взяли учать провідні науковці, педагоги та громадські діячі України і закордонні учасники. Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації представляли Ірина Сислюк – начальник відділу дошкільної і загальної середньої освіти, та Орислава Хомик – спеціаліст відділу дошкільної і загальної середньої освіти. Відділ освіти, культури, релігії та туризму Червоноградської райдержадміністрації представляла завідувач відділу Руслана Антонюк, яка звернулася до учасників конференції з вітальним словом. Крім того, учасників конференції привітав Степан Коханчук, голова Радехівської міської ради.

Нестандартний фон конференції створили співочий колектив церкви Покрови Пресвятої Богородиці, які виконали духовні пісні «Затихло все», автор І. Федорів, і «Любов’ю вдячною палай», автори о. В. Мендрунь та М. Дацко, а також учні Вузлівського ОНВК, які декламували поетичні твори Маркіяна Шашкевича та інших авторів про нього.

Учасники відвідали музей-садибу та меморіальний комплекс, де стояла плебанія Шашкевича у селі Нестаничі, а також церкву, у якій служив отець Маркіян у 1838–1841 роках.

Під час конференції презентували монографію «Маркіян Шашкевич – видатна постать Української держави» (автор П. Сікорський).

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції