Радіодиктант Національної єдності: політехніки перевірили у Студентській бібліотеці свої знання рідної мови

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
радіодиктант Національної єдності

Політехніки, як і кожен охочий в Україні і поза її межами, мали можливість перевірити свої знання рідної мови, написавши радіодиктант Національної єдності.

Кожен охочий міг прийти 9 листопада на 11.30 до студентської бібліотеки університету – і написати диктант «Україна на зламі тисячоліть», який у прямому ефірі озвучив доцент Київського університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко. Зацікавлених було небагато: з два десятки осіб, в основному працівники НТБ Політехніки. А, скажімо, першокурсниця Євгенія Подурян з ІННП прийшла на захід, бо «це цікаво» і їй здається, що «диктант єднає національно». Бібліотекар відділу художньої літератури бібліотеки Наталія Баранова розповідає:

– Через важку ситуацію в Україні минулого року в мене визріла ідея: чому б не взяти за традицію писати диктант у нашій бібліотеці, так, як роблять різні колективи, студенти, учні у школах. Тоді була перша спроба. Тепер – друга: людей прийшло не набагато більше, ніж попереднього разу… Моє бажання – щоб до 2020 року Політехніка цілим колективом писала диктант «Національної єдності»: українську мову треба любити, шанувати, бути закоханим у неї! У своїй державі маємо мислити, розмовляти, писати українською – і кожен повинен почати зі себе. Для мене особисто сьогодні дуже велике свято: я чекаю на диктант цілий рік!

Свої роботи політехніки надішлють до Національної радіокомпанії у Київ. Фінал акції відбувається в грудні: на радіо розкажуть про кількість листів, особливості тексту, поширені помилки тощо. Від започаткування акції, 2000 року, кількість і географія її учасників постійно збільшується. Радіодиктант є нагодою не тільки перевірити свої мовні знання, а й акцією єднання України, українців, української діаспори, адже долучаються у різних куточках світу (Німеччина, Аргентина, Норвегія, Росія, Молдова, Таїланд…) і, що цікаво, навіть іноземці, які вивчають нашу мову.

радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності радіодиктант Національної єдності