Політехніки перемогли в конкурсі проєктів Університетської агенції Франкофонії (AUF)

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
конкурс, що охоплює всі методи боротьби з коронавірусом, який оголосила Університетська агенція Франкофонії

Завідувач кафедри електронних обчислювальних машин професор Анатолій Мельник, доцент Юрій Морозов, аспірант Богдан Гаваньо, третьокурсник Петро Гупало, цьогорічний випускник магістратури Остап Оцерклевич вирішили розробити мобільні застосунки для цілодобового моніторингу функцій легень у пацієнтів із Covid-19.

– Коли ми дізналися про масштабний конкурс, що охоплює всі методи боротьби з коронавірусом, який оголосила Університетська агенція Франкофонії, виникла ідея – розробити застосунки, що неперервно контролюватимуть основний орган – легені, на яких найбільше позначається коронавірус. Саме тому легені потребують постійного медичного моніторингу. Наші засоби базуються на пристроях із бездротовим зв’язком і спроєктовані так, що контролювати стан легень можна цілодобово та незалежно від місця перебування пацієнта, – розповідає завідувач кафедри ЕОМ Анатолій Мельник.

На конкурс надійшло близько двох тисяч проєктів. Організатори спершу не сподівалися, що буде аж така активність, тому під час самого конкурсу заплановану суму преміювального фонду вирішили подвоїти. Львівські політехніки потрапили до 92 учасників, які виграли конкурс.

Наступний крок, який очікує нашу групу розробників, – практичне втілення проєкту і передання його на дослідну експлуатацію. На це охоче погодився очільник Центру легеневого здоров’я у Львові Любомир Рак. Відтак пристрої наукової групи кафедри ЕОМ дозволять лікареві безперервно на відстані (скажімо, зі свого кабінету) бачити рівень кисню в крові, рівень пульсу, температуру хворого. Ця інформація надходитиме на сервер, звідкіля лікар отримуватиме повідомлення про стан хворого й ухвалюватиме рішення щодо подальшого лікування.

За допомогою цього застосунку медики зможуть контролювати своїх пацієнтів, які перебувають як у відділеннях лікарень, так і вдома, на спостереженні або амбулаторному лікуванні. Таким чином можна буде відстежувати стан недужих не лише на Covid-19, а й на інші хвороби, до прикладу, астму чи онкологічні.