І практика, і знайомства, і «плюс» до резюме: політехніки отримали дипломи про стажування в ЛМР

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Політехніки отримали дипломи про стажування в ЛМР

Якщо маєш ідею, якою живеш, і кількох таких же людей поруч, – буде добрий результат. Про це знають учасники програми «Перший кар’єрий крок», які 3 лютого отримали дипломи про стажування у ЛМР упродовж другого півріччя 2015-го. Це приблизно 200 осіб, серед яких чимало політехніків.

Серед стажерів – представники різних вишів, та лідирують ЛНУ ім. І. Франка і Політехніка. Політехніків десь 30%, найбільше – економістів, фінансистів, юристів, психологів, зазначила один із координаторів програми Ірина Гошук. Студенти стажувались у різних структурах ЛМР (департаменти економічної, фінансової політики; відділ промоції, прес-служба; центри надання адмінпослуг у різних районах міста), рідше в ЛКП («Львівелектротранс», «Лев»).

Перед врученням дипломів мер Львова Андрій Садовий зауважив, що завдяки отриманому досвіду учасники «Кроку» практично готові займати високі посади. Як свідчить досвід попередніх років, певний відсоток молодих людей і справді залишається працювати у згаданих структурах.

Студентів привітав і керівник ЛКП «Лев» Олег Мацех, який зі своїми стажерами ділився досвідом, як за рік зі збиткового, безперспективного підприємства зробити привабливе, з активною командою, прибраною територією, доглянутими тваринами. А журналіст Володимир Бєглов розповів, як успішно робити медійні проекти – без великого бюджету, покровителів і команди фахівців, але з однодумцями, вірою у свою ідею (що має бути «заразною» і затребуваною) і з незначною сумою грошей. Приклади – це інтернет-проект про успішних українців The Ukrainians, що виріс в окрему книжку, а тепер розширився і до спецпроектів, спецтем, а також Radio Skovoroda – вільне онлайн-медіа із неформатною для FM-станцій музикою та інтелектуальними бесідами на актуальні теми й включеннями з різних міст України (а планують і з-за кордону, зокрема із Вроцлава, культурної столиці Європи-2016).

Самі стажери задоволені, бо, кажуть, отримали не лише теорію, а побачили, як все виглядає на практиці: як комунікувати, як вирішувати проблеми. П’ятикурсниця ІНЕМ Політехніки Ольга Кошик, яка стажувалася в адміністрації міського голови, каже:

– Отримати досвід роботи в державній установі мене насамперед спонукало бажання розвиватися: стажування у міськраді – це не лише можливість попрацювати в обраному відділі, а й відвідувати ефективні тренінги від найкращих тренерів, знати про всі події в місті і зокрема в міськраді, як і шанс відвідати їх. Стажування дає не лише низку практичних навичок, «плюс» до резюме, а й також корисні знайомства. Вважаю «Крок» ефективним проектом як і для міста, так і для стажерів.

Цікаво, що ознайомитись із управлінським досвідом Львова виявляють бажання і представники інших міст, таких як Дніпропетровськ, Одеса, Харків. Як нагадала керівник відділу кадрів ЛМР Галина Бордун, недавно у рамках «Кроку» вже втретє стартував конкурс Lviv Young Project, що дає можливість реалізації студентських проектів спільно з органами місцевого самоврядування (стосується розвитку громад, профорієнтації школярів, збереження природи міста тощо).

Політехніки отримали дипломи про стажування в ЛМР Політехніки отримали дипломи про стажування в ЛМР Політехніки отримали дипломи про стажування в ЛМР