За фінансової підтримки Кондитерської Корпорації ROSHEN Львівська політехніка отримала доступ до бази даних SciFinder

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
SciFinder

За фінансової підтримки Кондитерської Корпорації ROSHEN Національний університет «Львівська політехніка» з 1 листопада 2019 р. отримав доступ до бази даних SciFinder.

Нещодавно Політехніка уклала угоду про співпрацю з ROSHEN, яка передбачає реалізацію низки спільних проєктів, спрямованих на підвищення якості освіти згідно з вимогами сучасного ринку праці. Фінансова підтримка доступу до інформаційної бази SciFinder є одним із численним напрямів цієї співпраці.

Варто наголосити, що SciFinder є одним із найважливіших сервісів Chemical Abstracts Service (CAS) – підрозділу Американського хімічного товариства, який є найавторитетнішим джерелом інформації з хімії та суміжних наук. Мета діяльності цього CAS – пошук, збір і систематизація всієї опублікованої інформації про хімічні речовини.

SciFinder надає необмежений доступ до найбільшої в світі бази даних сполук, реакцій і рефератів із хімії та суміжних наук. Переваги цього інструменту в його простому використанні для пошуку та аналізу наукової інформації. Науковці мають можливість аналізувати публікації з понад 50 тисяч наукових журналів 185 країн, патенти з 63 патентних офісів та здійснювати пошук інформації про хімічні сполуки та їх реакції, – проаналізував важливість доступу до SciFinder директор Інституту хімії та хімічних технологій Володимир Скорохода.

На відміну від інших баз даних із текстовим пошуком, SciFinder дає можливість здійснювати пошук хімічних сполук, їх властивостей та реакцій, використовуючи інформацію про молекулярну структуру сполуки. Окремо варто зазначити, що на сьогодні вчені СAS аналізують публікації на 50 мовах, серед яких й українська.

У SciFinder розміщено величезну кількість інформації. Важливо й те, що інформацію щоденно оновлюють та доповнюють новими даними. Це дає змогу користувачам постійно отримувати нові публікації, сполуки та реакції. Загалом сервіс охоплює 80 напрямів наукових досліджень, які об’єднують усі напрямки хімії та деяких суміжних наук, зокрема: молекулярна біологія, генетика, хімічна біологія, фармацевтика та медична хімія, – додав Володимир Йосипович.

Серед корисних можливостей, які відкриває SciFinder:

  • пошук літератури на основі ключових слів;
  • пошук літератури за вмістом речовини;
  • пошук речовин та їх властивостей;
  • пошук реакцій;
  • ретросинтетичний аналіз.

– На сторінці SciFinder Training матимете змогу переглянути навчальні відео, які допоможуть ознайомитись із алгоритмом роботи SciFindern. Доступитися до сервісу можна виключно з мережі Львівської політехніки або ж через технологію віддаленого доступу (детальніше – на сайті НТБ Університету). Вхід у систему – персоніфікований і передбачає ввід логіна та пароля. Доступ відкритий лише для зареєстрованих користувачів. Новим юзерам посилання для реєстрації прийдуть на електронні скриньки корпоративної пошти в домені lpnu 6 листопада, – пояснив директор Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки Андрій Андрухів.

Робота зі системою SciFinder передбачає знання англійської мови, в тому числі й наукову термінологію в університетському обсязі.

 Chemical Abstracts Service (CAS)