Політехніки допомагають повернути унікальній 250-річній дерев’яній церкві на Львівщині автентичний вигляд

За матеріалами сайту Релігійно-інформаційної служби України
храм Святого Архистратига Михаїла

У селі Жирівка, що за 15 км від Львова, розпочали реставрацію храму Святого Архистратига Михаїла Української греко-католицької церкви. Ще рік тому церква виглядала зовсім по-іншому, зокрема, була покрита металевим шифером та іншими матеріалами, невластивими дерев’яним храмам.

Цьогоріч церква святкує 250-річчя з дня побудови та освячення, і якраз у цей час їй починають повертати автентичний вигляд.

Храм збудований у галицькому стилі, збоку є і дерев’яна дзвіниця. За словами доцента кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка», архітектора та реставратора Юрія Дубика, роботи тут складні, однак є релігійна громада, яка намагалася вже віддавна докластися до реставрації.

– Храм був закритий бляхою ззовні і було важко оцінити технічний стан зрубу під нею. Тому ми допускали, що він може бути в складному стані. Водночас проєкт передбачає не лише заміну одного покриття на інше, а й укріплення стін, – розповідає архітектор.

Цікаво, що вівтар, який є в церкві Святого Архистратига Михаїла, за припущенням польського дослідника Гембаровича у 1960-х роках, примандрував сюди з Латинської катедри, що на площі Ринок у Львові. Він вважав, його колись купили для цього храму. Однак це лише гіпотеза. Юрій Дубик зауважує, швидше за все, за структурою і способом виконання, вівтар виконаний для церкви латинського обряду, зокрема для одного з костелів.