Політехніки беруть участь у розробці концепції та законопроєкту «Про місцеву статистику»

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

В Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID, проєкт HOVERLA) триває реалізація проєкту «Комплексне дослідження потреб у даних на місцевому рівні для розробки концепції муніципальної статистики і відповідного законопроєкту». Його мета – розробка Концепції комплексної системи муніципальної (місцевої) статистики та відповідного Законопроєкту «Про місцеву статистику». Дослідження націлене на сприяння вдосконаленню статистичної системи України за вектором її наближення до міжнародних стандартів, що лежать в основі європейської системи статистики.

Серед завдань, які повинні бути розв’язані у 2023–2024 роках, є:

  • дослідження сучасних потреб територіальних громад та інших органів влади, зацікавлених сторін в адміністративних та статистичних даних з деталізацією до рівня територіальних громад або їх частин, необхідних для прийняття обґрунтованих управлінських рішень;
  • аналізування наявних джерел статистичних та адміністративних даних, особливостей практики збору, зберігання, обміну та надання цих даних;
  • виявлення кращих практик, вивчення міжнародного досвіду у сфері розвитку та функціонування муніципальної статистики;
  • розроблення концепції муніципальної (місцевої) статистики в Україні та відповідного законопроєкту.

Головний виконавець проєкту – громадська спілка «Центр розвитку інновацій» (Київ), координатор, проєктний та комунікаційний менеджер – Катерина Іванченко (СЕО ЦРІ). Реалізовує проєкт команда науковців та експертів, сформована з представників ЦРІ, ЛНУ імені Івана Франка (кафедра статистики; кафедра адміністративного та фінансового права; кафедра європейських та регіональних студій), Наукового парку «Інновації та підприємництво»; Інституту міста Дрогобича, Державної установи «ІРД імені Мар’яна Долішнього НАН України».

Від Національного університету «Львівська політехніка» у складі команди – професорка кафедри теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Уляна Садова.

Крім цього, проєкт реалізовують за участі представницького кола експертів (Review Board), до складу якого ввійшли представники міжнародних організацій в Україні (ПРООН, UNICEF), аналітичних та дослідницьких центрів, освітніх установ та установ НАН України, громадських організацій (Інститут громадянського суспільства, Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації ОТГ, ГО «Південна стратегія розвитку», Платформи «Соціальний захист та згуртованість», експертів Проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Активним учасником групи експертів є професор кафедри регіонального та місцевого розвитку ІАДУ Львівської політехніки Євген Матвіїшин.

Докладніше – у доданому файлі.