Львівська молодь засіває DoBro на Сході: політехніки беруть активну участь у проектах християнської спільноти

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
 учасники проекту спільноти DoBro

Молодіжна спільнота DoBro (виникла в березні минулого року), яка діє при Центрі студентського капеланства ЛА УГКЦ – це волонтерський простір, що об’єднує різноманітні проекти над якими працює студентська християнська молодь.

– Раніше провадили діяльність у трьох напрямах: допомагали українським воїнам, працювали з дітьми-сиротами та підтримували сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Зараз більше уваги приділяємо роботі з дітьми Донеччини, зрештою, наш проект так і називається – «Схід». Наприкінці минулого року ми провели три табори в Костянтинівці Донецької області, спрямовані на розвиток і підняття національної свідомості людей, які живуть на сході України, – розповів очільник спільноти, магістр першого курсу ІЕПТ Роман Дмитрів. – Обрали саме ту територію, бо там надзвичайно великий потенціал, а роботи як такої ніхто не провадить. Зараз почали створювати своєрідну волонтерську спільноту з молоді Костянтинівки. Маємо на меті навчити їх працювати самостійно, щоб наша започаткована праця продовжувалася. Приємно, що багато відомих людей їздять туди з різними цікавими акціями, проектами. Так демонструємо, що нам не байдужа доля східної України, молоді, яка живе там.

DoBro більше уваги приділяє роботі з дітьми, бо на них, як зазначили волонтери, не має такого масштабного впливу антиукраїнська пропаганда, яка потужно працює на Сході. Хоча до нещодавнього таборування, яке відбувалося у Львові (докладніше можна прочитати на сторінках попереднього числа газети), залучали й батьків.

– Це до певної міри був експеримент і він вдався. Батьки були приємно вражені, бо переконалися що у Львові ніхто їх не переслідував, не утискав. Зрештою, тут і діти, і батьки намагалися розмовляти українською мовою, їм було цікаво. Тож зараз будемо активніше поширювати нашу роботу й на сім’ї загалом. Та, навіть приїхавши вже вкотре до Костянтинівки, помітні позитивні зміни. В рамках наших таборів щодня відправляють Літургію. Священик ділився своїми приємними враженнями, що більше людей почали приходити на Службу Божу з дітьми, – розповіла учасниця спільноти, магістрантка першого курсу ІЕПТ Богдана Карпа.

Зараз планують проводити табір раз на три місяці. Та поїздки на Схід відбуватимуться щомісяця, бо роботи дуже багато та й не хочуть втратити того запалу в молоді, який засіяли. Роботу проводять і дистанційно через соцмережі. Один із основних задумів активістів спільноти – залучити дітей до Церкви, показати, що УГКЦ спроможна допомогти, підтримати і сприяти розвитку.

Окрім цього, молодь практично кожні два тижні провідує Краковецьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат та Львівську загальноосвітню школу-інтернат №2.

– Ми розробили цілу програму, яка розрахована на різні вікові групи. Для менших вихованців проводимо різні ігри, гуртки, танці; старші учні мають можливість спілкуватися зі семінаристами про те, що їх турбує. Також для всіх проводимо майстер-класи з малювання, розважаємося різними інтелектуальними іграми. Зараз шукаємо волонтерів, які б займалися з хлопцями футболом, – додала Богдана.

До діяльності спільноти DoBro можуть долучатися всі охочі. Головне, щоб розуміли, що хочуть працювати.

 учасники проекту спільноти DoBro  учасники проекту спільноти DoBro  учасники проекту спільноти DoBro  учасники проекту спільноти DoBro  учасники проекту спільноти DoBro  учасники проекту спільноти DoBro