Львівську політехніку відвідали представники Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентині

МІОК Львівської політехніки
Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині

11 серпня 2017 року до Львова завітали представники Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентинській Республіці, організації, яка вже майже сто років гуртує українців Аргентини і працює для поширення та популяризації національної культурної спадщини українського народу в цій країні.

Свій перший візит до України просвітяни розпочали з відвідин Національного університету «Львівська політехніка», де у складі шести осіб – Романа Назарика, секретаря товариства, та членів Управи «Просвіти» Романа Данилишина, Юрія Ромчика, Петра Маслюка, Сергія Яремка і Петра Юзичука – зустрілися з Володимиром Павлишем, першим проректором Університету, й Іриною Ключковською, директором Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

У рамках зустрічі було обговорено низку важливих питань стосовно необхідності налагодження співпраці держави Україна з українською громадою в Аргентині, яка за останніми оцінками налічує близько 300000 осіб, перспективних проектів у ділянці освітнього та культурного обміну, учасниками якого можуть стати університети Аргентини та Львівська політехніка. Також було відзначено приклади ефективної співпраці МІОКу з Українським культурним товариством «Просвіта», зокрема проведення навчально-методичного семінару «Навчання української мови як іноземної» для вчителів українських суботніх шкіл у м. Буенос-Айрес, куди на запрошення «Просвіти» їздила Олеся Палінська, старший науковий співробітник Інституту, інтенсивного курсу української мови для учнів та студентів в Аргентині, а також наукового семінару на тему «Українці Аргентини» в МІОКу.

Учасники зустрічі висловили переконання, що багаторічна співпраця, яка була започаткована ще у 2012 році між українським товариством «Просвіта» Аргентини з одного боку та МІОКом і львівськими політехніками з іншого, буде продовжуватися та надалі.

Після зустрічі з першим проректором представники товариства «Просвіта» Аргентини відвідали Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки. Гості розповіли про майже столітню діяльність товариства «Просвіта», а також зазначили, що цього року в Аргентині відзначають 120 років від першої хвилі імміграції українців. Важливим є те, що МІОК тривалий час співпрацює з товариством «Просвіта» в Аргентині, а в українських школах активно використовують підручники, розроблені в Інституті. Під час зустрічі працівники МІОКу розповіли про освітній напрям діяльності Інституту, зокрема презентували освітній портал «Крок до України» та Літню школу україністики.

На зустрічі була присутня також Надія Любомудрова – заступник голови товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Національного університету «Львівська політехніка». Надія Любомудрова розповіла про підготовку заходів з нагоди відзначення 150-ліття діяльності товариства «Просвіта» Львівської політехніки й запросила просвітян з української Аргентини до співпраці.

Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині Політехніку відвідали представники товариства «Просвіта» в Аргентині