Політехніка приймала Раду ректорів закладів вищої освіти Львівщини

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини

Оборона держави, забезпечення високої якості освіти, безпека учасників навчального процесу – пріоритетні завдання, які обговорювали на Раді ректорів представники університетів Львова разом із Львівською обласною військовою адміністрацією. Невдовзі розпочнеться навчальний рік, і нові умови життя вимагають зміни звичних форматів та розв’язання таких нагальних проблем, як переселення з гуртожитків внутрішньо переміщених осіб, військових та закладів вищої освіти, евакуйованих на Львівщину, а також облаштування укриттів у навчальних закладах і вибір формату навчання на найближчий час.

Війна стала викликом абсолютно для кожного українця, а перед закладами вищої освіти постало питання, як зберегти високий рівень освіти, незважаючи на всі труднощі, які виникли після 24 лютого. Львівщина – тиловий регіон, де тривав навчальний процес, і все це завдяки кадрам, які працюють у наших ЗВО.

«Величезне дякую вам за вашу роботу, дякую, що допомогли нам з ВПО, що зберегли свої колективи, що, попри все, молодь і студенти залишилися в наших ЗВО і країна має майбутнє. Ми будуємо міцну державу, а міцна держава – це не лише про будівлі, це про виховання наших дітей і про освіту, яку ми їм даємо. Наша молодь має майбутнє завдяки вам, тому дозвольте нагородити вас від імені Президента», – звернувся до присутніх Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

Від імені Президента України Володимира Зеленського звання «Заслужений діяч науки і техніки України» присвоєно професорові Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки Михайлові Кельману, а доцента Інституту архітектури та дизайну Віктора Штеця удостоєно звання «Заслужений діяч мистецтва України».

Після урочистої частини розпочали розгляд нагальних питань, які гарантують якість навчального процесу, а це: переселення з гуртожитків ВПО, вирішення подальшої долі евакуйованих до Львова ЗВО, облаштування укриттів в університетах і вибір формату навчання.

Як зазначив директор Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Олег Паска, найбільше навантаження щодо ВПО лягло на заклади вищої та професійно-технічної освіти. Сьогодні стосовно цього питання робота триває у двох напрямах: перший – це опрацювання списків заселених осіб для того, щоб проаналізувати, наскільки їхній статус відповідає статусу внутрішньо переміщених осіб. Другий напрям – переселення ВПО з гуртожитків, що допоможе ефективніше налагодити освітній процес.

«Внутрішньо переміщеними особами, відповідно до постанови, визначаються люди з конкретних областей. Водночас, через обставини, території, які сьогодні звільнені, розділені на поняття тих, хто має право на допомогу ВПО, і тих, хто її не отримує. Її мають право отримувати не всі, а лише ті, в громадах яких ведуться активні бойові дії, які є тимчасово окупованими, і люди, які не мають куди повертатися через зруйноване житло», – пояснив в. о. директора Департаменту соціального захисту населення Роман Андрес.

Львів став новим місцем дислокації закладів вищої освіти, зокрема й для Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Його курсанти з перших днів на передовій захищають нашу країну, втім головне завдання ЗВО – підготовка кваліфікованих фахівців. Нині Харків постійно обстрілюється, і можливості повернутися туди в університету немає.

«Дякую всім присутнім, які надали допомогу у вирішенні цих питань, але продовження нашого навчання несе необхідність продовження терміну нашого тимчасового розміщення на безоплатній основі на території Львівської політехніки», – зауважив перший заступник начальника університету полковник Андрій Бережний.

Його підтримали представник командування Сухопутних військ України Руслан Проценко, відповідальний за вищі військові навчальні заклади, а також начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук.

Наступне питання, яке стосувалося абсолютно всіх учасників навчального процесу, – це формат, у якому проходитиме навчання, і дата його початку. Як зазначив ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Борис Зіменковський, умови закладів вищої освіти не уніфіковані, тому не можна такі рішення ухвалювати колективно – кожен працюватиме залежно від обставин і можливостей, які має. Це рішення підтримали одноголосно, тож кожен навчальний заклад сам визначатиме дату початку навчання та його формат.

Крім того, з огляду на нові умови життя університетам як місцям, де скупчується багато людей, потрібні якісні укриття. За словами ректора Львівської політехніки Юрія Бобала, звичайних класичних бомбосховищ немає в жодного ЗВО, тому проводитимуть переобладнання підвалів. Лише для нашого університету це коштуватиме близько мільйона гривень, а такі суми передбачають тендер. Але в умовах воєнного стану все, що стосується оборонних потреб, зокрема фінансування облаштування укриттів, для Державного казначейства у пріоритеті.

Присутні представники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Львівській області прокоментували готовність укриттів у навчальних закладах Львівщини.

«Згідно з дорученням прем’єр-міністра України щодо приведення захисних споруд у навчальних закладах у готовність до використання, навчальним закладам потрібно створити комісії, запросити представників влади і ДСНС для того, щоб ми надали методичні рекомендації з утримання захисних споруд, після цього скласти акт про їх готовність чи неготовність. Власне перелік захисних споруд, які можуть використовуватися, – від протирадіаційних укриттів і до підвалів чи заглиблень, – має визначати сам навчальний заклад. Відповідальність за забезпечення обстеження та готовності захисних споруд лежить безпосередньо на навчальних закладах. У свою чергу Головне управління ДСНС готове надати всі необхідні методичні рекомендації щодо утримання фонду захисних споруд. Наскільки ми володіємо інформацією, не всі заклади почали це робити, а в нас не так багато часу залишилося, щоб ви визначили пріоритетні питання і щоб усунути недоліки», – зазначив Юрій Кагітін, начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області.

Безпека та комфорт учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням, яке до початку навчального року повинен вирішити кожен університет. Львівська політехніка на цей момент ще не обрала форму навчання, та активно працює над тим, щоб корпуси й гуртожитки були безпечні для студентів і працівників ЗВО, а навчальний процес став максимально продуктивним.

Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини Фото із засідання Ради ректорів ЗВО Львівщини