Львівська політехніка – один із найкрасивіших вищих навчальних закладів міста Лева

Олена Високолян, сайт «Фотографії старого Львова»
голоний корпус Політехніки

Львів – місто студентів, тут кожен п’ятий щоранку поспішає на пари. Сюди щороку приїжджають абітурієнти з різних міст для того, аби пройти всі вступні випробування і стати студентом омріяного вишу. І це невипадково, адже до топ-10 українських вишів входить два львівські заклади, а за деякими показниками вони входять навіть до трійки лідерів. Це означає, що навчатися у Львові справді престижно.

  • Львівський національний університет імені Івана Франка
    Звісно, коли йде мова про львівські університети, найпершим згадують найстаріший навчальний заклад міста – Львівський національний університет імені Івана Франка. Історія цього закладу розпочинається з 1661 року і триває до сьогодні. Головний корпус ЛНУ є пам’яткою архітектури, а до того, як стати осередком освіти та науки у Львові, він слугував приміщенням для галицького сейму, під який і будувався у 1877–1881 рр. за проектом архітектора Юліуша Гохберґера.
     
  • Національний університет «Львівська політехніка»
    Один із найкращих технічних вишів України – Львівська політехніка. Окрім того, це ще й найстаріший вищий технічний навчальний заклад України та Східної Європи, що був заснований 1816 року як Цісарсько-королівська реальна школа. Він побудований у 1873–1877 рр. за проектом Юліана Захарієвича.
    Краса цього навчального закладу вражає не менше, ніж його історія. Ця велична споруда, що розташувалася на вулиці Степана Бандери, приваблює око туристів і не залишає байдужими львів’ян. Фасад корпусу прикрашає латинський напис. Чи знаєте ви, що він означає? «Науками і мистецтвом» – ось що «промовляє» цей будинок. І справді, саме цим вже 202 роки займається Львівська політехніка.
     
  • Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
    Це один з найбільших та найстаріших медичних навчальних закладів України. З 1784 року він функціонував як факультет львівського університету, і тільки з 1939 почав існувати як окремий заклад. Сьогодні тут навчається більше 5 тисяч студентів, багато з них – іноземці.
     
  • Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
    Головний корпус розташований на вулиці Клепарівській, 35, побудований він у 1855–1863 рр. під керівництвом архітектора Едуарда Каллера (за проектом архітектора Т. Гансена) в аркадному стилі. Фінансував це будівництво австрійський імператор Франц Йосиф І.
     
  • Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького
    Ще один навчальний заклад, що прикрашає місто. Він розпочинає свою історію з далекого 1784 року. Головний корпус, збудований архітектором І. Жолтовським у 1961 році (стиль сталінський ампір), розташований на вулиці Пекарській, 50. Найцікавіша ознака цієї споруди, це, звісно ж 8 вишуканих колон, що прикрашають фасад.

Список красивих вищих навчальних закладів у Львові можна продовжувати, і кожен, очевидно, назве свою п’ятірку, але те, що всі ці заклади мають давню історію та розташовані у надзвичайно вишуканих будівлях, на яких хочеться зупинити погляд, сумнівів немає. Львів – місто красивої архітектури та красивих навчальних закладів.

голоний корпус Політехніки картина St. Tondos "Politechnika"