Навчально-оздоровчий табір «Політехнік-2» дбає не лише про відпочинок, а й про формування особистості

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Володимир Білодід

Коли літа видається замало, то можна помріяти про те, яким буде наступне, і навіть спланувати, куди мандруватимете, де відпочинете… Та чи не найактуальніше для батьків – як влаштувати літні канікули для дітей, щоб було цікаво, безпечно, весело й пізнавально. Навчально-оздоровчий табір «Політехнік-2» нашого університету в смт Славське якраз і є тим місцем, де дітям забезпечують не лише належний відпочинок, а й дбають, щоб жодного дня їм не було нудно.

Головний принцип, за яким працює директор навчально-оздоровчого табору «Політехнік-2» Володимир Білодід, – виховання патріотизму в дітей та духовне збагачення. Кожен ранок канікул там розпочинають зі спільної молитви. На території бази є навіть невеличка капличка зі скульптурою Пресвятої Богородиці.

– Доки триває війна на сході нашої держави, ми багато уваги приділяємо й вихованню патріотизму. Стараємося, щоб у програмах відпочинку було немало українських пісень, віршів, танців, флеш-мобів. Запрошую в гості воїнів, які воювали на передовій, щоб діти могли поспілкуватися з героями, почути з перших уст про їхню відданість. Також у кожній зміні провадимо «Козацькі забави». Так заохочуємо дітей вивчати пісні рідною мовою, гартувати в собі витримку до перемоги в різних змаганнях. На завершення ми палили ватру та готували справжній козацький куліш, що особливо подобалося всім учасникам забав, – розповів Володимир Петрович.

Окремо чимало уваги приділяють і вихованню відповідальності. Щозміни на бесіди запрошують представників районної адміністрації, поліції, які розповідають дітям про адміністративну і кримінальну відповідальність, щоб вони були обізнані. Адже чимало серед тих, хто приїжджає на відпочинок до «Політехніка-2», – старшокласники, тому мусять знати й розуміти закон, свої обов’язки і права.

Влаштовують також екскурсії до пожежної частини Славська. Там аварійно-рятувальний загін демонструє всі навички рятування на воді, у лісі, показують усю амуніцію. Крім цього, розповідають про правила поводження, коли заблукали в лісі, із вогнем, як правильно рятуватися і рятувати у разі різних небезпек.

– Традиційно в нас відбуваються різні екскурсії. Улюбленою є поїздка на Тустань. Цьогоріч там повністю оновили експозицію музею, тож ті діти, які навіть уже були на цій екскурсії раніше, мали нові враження. Їм справді було цікаво побувати там знову й побачити нові експонати. Ну, і звичайно, вони не втомлюються відвідувати фортецю Тустань та Кам’янецький водоспад. Бо це завжди для них пригоди. А ще для дітей старшого загону, за домовленістю з директором відпочинкової бази «Динамо», організовуємо піднімання фунікулером на гору Тростян і таке собі випробування на витримку – похід на гору Варшаву. Упродовж цілого дня вони: палять вогнище, печуть картоплю, співають, бавляться в різні ігри. А молодших дітей водимо на гору Політехнік, – додав директор.

Постійний розвиток і умов проживання, і підходів до виховного процесу – це невід’ємна частина функціювання «Політехнік-2». Зараз розширюють співпрацю з іншими таборами не лише Львівщини, а й різних регіонів України. Уже багато років виховниками під час літніх таборів є студенти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, а другий рік поспіль долучаються також практикантки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Цьогоріч НОТ «Політехнік-2» увійшов до альманаху кращих дитячих таборів.

Велику увагу в «Політехнік-2» приділяють медичному забезпеченню та харчуванню.

– Для нас завжди найважливіше – здоров’я дітей. Тому приймаючи їх на відпочинок, збираємо максимальну інформацію про їхній стан і самопочуття, наш лікар оглядає кожну дитину окремо. Також усі продукти харчування перевіряє не лише відповідальний за приймання товару, а й лікар. Він завжди ретельно стежить, щоб усе було свіжим, особливу увагу приділяє фруктам, – наголосив очільник «Політехніка-2».

Про те, наскільки діти задоволені відпочинком, тут свідчить книга відгуків, переповнена словами вдячності та захоплення, чимало дописів є і від батьків. Та й те, що вони з року в рік приїжджають до Славського, теж багато про що говорить. Діти за час відпочинку здружуються й навіть домовляються в соціальних мережах, на яку зміну з’їдуться знову.

Та навчально-оздоровчий табір працює не лише влітку, а й узимку. Зрештою, тут є можливість улаштовувати різні виїзні конференції, семінари. Ну і, безперечно, просто відпочивати можуть не лише діти, а й дорослі. У майбутньому планують розширити діяльність так, щоб туди могли приїжджати викладачі не лише з Політехніки, а й інших вишів.

– Запорука будь-якого успіху – це злагоджена робота команди. Я дуже задоволений роботою колективу. Люди відповідальні і віддані своїй роботі. Мушу поіменно згадати кожного, кому завдячуємо і я, і всі батьки за якісний відпочинок дітей: передовсім наш лікар Олег Кобилянський, адміністратор Олег Купинець, шеф-кухар Галина Горуцька, бухгалтер Марія Катаман, Ярослав Буряник, в.о. коменданта Василь Личко, старша вожата Роксолана Яремкевич, яка вже шостий рік приїздить до нас на ціле літо, щоб бути з дітьми, а також вожаті Ольга Собків і Олена Сотник, культорганізатор з Умані Людмила Володівщук. Без цих людей робота не була б настільки доброякісною. І, звичайно, дякую керівництву університету за всіляку підтримку, розуміння і сприяння розвиткові «Політехніка-2», – додав на завершення Володимир Білодід.

літні канікули в таборі «Політехнік-2» літні канікули в таборі «Політехнік-2» літні канікули в таборі «Політехнік-2» літні канікули в таборі «Політехнік-2» Володимир Білодід літні канікули в таборі «Політехнік-2» літні канікули в таборі «Політехнік-2» літні канікули в таборі «Політехнік-2»