Поєднати мистецтво та науку: у машинному залі Політехніки грандіозно відзначили День Європи

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
День Європи у машинному залі Політехніки

21 травня у машинному залі Національного університету «Львівська політехніка» (вул. Устияновича, 5) відбувся мистецько-науковий захід «Україна в Європі шляхом першовідкриттів».

Цю подію присвятили Дню Європи в Україні. Основна ідея заходу – показати наукову велич України, зокрема Львова. Через призму винаходів та досягнень галицьких вчених, нагадати, що європейська наукова думка багато в чому завдячує нашим світочам науки.

Під час заходу сучасне мистецтво (симфонічні та народні композиції, фешн-індустрію, скульптурну пластику, експериментальний живопис, світлові й відео інсталяції та неочікувані перформанси) поєднували з життєвими історіями конкретних особистостей, які формували науку Львова (Франц Ксавер фон Цах, Ігнацій Юзеф Мартінович, Людвіґ Ридиґер, Йоган Зег, Софія Окуневська, Генрик Михальський, Станіслав Лем, Іван Пулюй, Петро Франко, Олександр Смакула та інші).

Місце проведення заходу було обрано невипадково. Адже машинна зала Політехніки була закладена коштом імператора Франца Йосифа, як експериментальна майстерня для закордонних професорів. Тому це приміщення поєднує в собі унікальний дух європейської науки та досягнень львівських науковців, які своїми винаходами піднімали престиж Галичини у всьому світі.

Загалом цю яскраву мистецько-наукову подію відвідали сотні гостей, зокрема і працівники посольств європейських країн. Також на заході були перші особи області та багато знаних діячів культури, духовенства та військової справи.

День Європи у машинному залі Політехніки День Європи у машинному залі Політехніки День Європи у машинному залі Політехніки День Європи у машинному залі Політехніки