«Подвійні дипломи: можливості чи загрози?»: розмірковують львівські політехніки

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
«Подвійні дипломи: можливості чи загрози?»

Олена Бобало, керівник відділу маркетингу та інноватики науково-дослідної частини:
«Це новий досвід і можливості для розвитку»

Вбачаю тільки плюси. Мінусів – нема. Далеко не в усіх країнах, із університетами яких ми співпрацюємо, так легко студентам чи випускникам знайти роботу. До прикладу, у Франції, де за програмою подвійних дипломів вчаться не лише львівські політехніки, а й з Києва та інших вишів України, ті, хто навіть завершили навчання, повертаються додому, бо, кажуть, що не можуть знайти роботу за здобутим фахом. Знаю, що й студентам-французам непросто працевлаштуватися. Думаю, схожа ситуація в усіх розвинених країнах.

Та навчання за кордоном – це можливість побачити світ, познайомитися з тим, як в інших країнах працюють освітні системи, розширити власний світогляд, дізнатися, як мислять, як приймають важливі рішення. Також сприяє налагодженню контактів. Можна провадити спільні дослідження.

Мультинаціональність університетів – це також велика перевага для університетів зі світовим ім’ям. Знаю, що в закордонних вишах навіть ставлять собі за мету, щоб студентів, аспірантів, докторантів іноземців було не менше певного відсотка. Нам теж потрібно розширювати таку співпрацю. Єдиною умовою є те, що студенти повинні знати іноземні мови. Також, повертаючись, молодь ділиться досвідом, пропонує зміни, які сприяють вдосконаленню університету.

Юрій Костів, начальник студентського відділу Львівської політехніки:
«Для наших студентів важливо отримати диплом тут»

Наш відділ бере безпосередню участь у формуванні справ студентів, які їхатимуть на навчання за кордон. Ми маємо можливість відстежувати тенденцію розвитку програм подвійних дипломів. Однією з позитивних сторін є те, що політехніки все ж повертаються і захищають диплом тут, у Львівській політехніці. Вони не залишають навчання, а хочуть мати диплом саме нашого університету.

Юрій Малиновський, декан магістратури Інституту економіки і менеджменту:
«Від виїзду молоді за кордон не можна убезпечитися»

Практика подвійних дипломів – це програма можливостей. До участі в цій програмі допускають студентів, які мають високі бали, тож, відповідно, й хороші знання. І тих, які добре проявляють себе впродовж усього навчання. Вони отримують добру базу знань тут, а потім їдуть ще навчатися за кордон і доповнюють їх, здобуваючи європейський вишкіл. Хоча, як показує досвід спілкування зі студентами, які провчилися в іноземних вишах, наш рівень магістерської програми – вищий. Там вузько спеціалізована програма. Вони вчать конкретні предмети під конкретний напрям. У нас база знань – ширша.

Навчаючись за кордоном, студенти отримують колосальний досвід спілкування з молоддю фактично з усього світу, бо окрім європейців з різних країн, там навчаються також й азійці. І, безумовно, вони мають змогу подорожувати країнами.

Таким шляхом йшли всі країни, які розвивалися. Молодь їздила по світі, здобувала досвід і поверталася в свої країни, щоб втілювати нові ідеї там. Тож, вважаю, отримавши диплом Політехніки (обов’язкова умова участі в програмі подвійних дипломів в університетах, із якими співпрацює наш виш) і здобувши досвід за кордоном, вони помножують шанси для успішного працевлаштування. Ми контактуємо з нашими колишніми студентами. Тож знаємо, що вони працюють у фінансовому секторі, імпортно-експортній галузі, ІТ-кластері.

Говорячи про небезпеку того, що студенти, здобувши диплом за кордоном, не повернуться в Україну, скажу одне: чи застраховані ми, що студент, закінчивши будь-який навчальний заклад тут, не поїде працювати за кордон? Їдуть і працюють там не за спеціальністю. Тут ми скеровуємо їх фахово. Тим більше, що навіть нині у Львові з’являється щоразу більше іноземних підприємств, що потребують фахівців, які добре володіють не лише отриманою спеціальністю, а й вільно розмовляють іноземними мовами. За нашою статистикою, 70% студентів-політехніків, які вчилися за програмою подвійних дипломів – повернулися задоволені.

Анастасія Вакарчук, магістранка другого курсу Інституту енергетики і систем керування, голова колегії студентів Львівської політехніки:
«Більше позитиву, ніж негативу»

Все ж позитиву більше, ніж негативу. Виїжджатимуть чи ні, не залежить від того, скільки дипломів є. Думаю, важливим чинником є зовнішні умови й амбіції людини. З цим дипломом вона зможе зреалізувати себе в Україні, а це щораз стає реальнішим, бо на український ринок заходять європейські фірми, тож і кількість робочих місць зростає. І їм тут потрібні працівники. Якщо студент готовий розвивати країну і розвиватися сам, то повернеться. Не бачу нічого поганого в подвійних дипломах. Насправді, якщо хтось захоче поїхати працювати за кордон, то нема різниці – дипломована це людина чи ні. Маю чимало знайомих, які вчилися чи ще вчаться десь за кордоном, але повертаються сюди.

Олена Бобало Анастасія Вакарчук Юрій Малиновський Юрій Костів