Початок 2022/2023 навчального року в закладах фахової передвищої та вищої освіти: результати опитування

Державна служба якості освіти України
Заставка до матеріалу

Державна служба якості освіти України спільно з Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти 5–14 вересня 2022 року провели анонімне онлайн-опитування педагогічних, науково-педагогічних працівників і здобувачів освіти закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо рівня їхньої задоволеності організацією освітнього процесу на початку 2022/2023 навчального року в умовах воєнного стану.

Дослідження показало, що на початок 2022/2023 навчального року кожен четвертий респондент повернувся до місця перебування закладу освіти (15% студентів та 30% викладачів), ще 6% учасників опитування заявили, що планують це зробити протягом кількох тижнів, втім, кожен п’ятий не має змоги повернутися.

Найбільш мобільними є здобувачі освіти, натомість викладачі коледжів (75%) та закладів вищої освіти (67%) залишалися за місцем провадження закладом освітньої діяльності.

Заклади фахової передвищої та вищої освіти обрали дистанційний (40%) та очно-дистанційний (34%) формати роботи. Водночас кожен п’ятий респондент (20%) повідомив, що освітній процес у 2022/2023 навчальному році розпочався в аудиторіях (очно).Форма організації освітнього процесу в закладах фахової передвищої та вищої освіти на початку 2022/2023 навчального року за областями

Більшість педагогічних працівників (85%) та здобувачів (68%) закладів фахової передвищої освіти, а також науково-педагогічних працівників (70%) закладів вищої освіти, у яких новий навчальний рік розпочався в офлайн-форматі, задоволені відновленням освітнього процесу в очній формі.

Переважна більшість респондентів (80% викладачів та 90% студентів) схвально оцінили і якість надання освітніх послуг, і результати навчання здобувачів. Майже 11% респондентів визнали покращення системи якості освіти. Дві третини респондентів (74%) вважають, що загальний рівень якості освітніх послуг не змінився порівняно минулим роком. Натоміть про її погіршення зазначили 13% респондентів, зокрема 14% здобувачів фахової передвищої та 56% здобувачів вищої освіти, 8% педагогічних і 22% науково-педагогічних працівників.

На основі аналізу результатів опитування Державна служби якості освіти та Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти надало рекомендації закладам фахової передвищої та вищої освіти щодо поліпшення освітньої та управлінської діяльності.

Докладніше – на сайті Державної служби якості освіти України.