Пленерні замальовки архітектури – один із методів навчання студентів-дизайнерів

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото з пленеру

Пленерні замальовки є невід’ємною складовою частиною підготовки фахівців спеціальності «Дизайн» та логічним і послідовним продовженням навчального процесу в умовах природного, позааудиторного оточення, завдяки яким студенти отримують навички малювання на відкритому повітрі.

Головний принцип навчання на пленері – це індивідуально-особистий підхід. Студенти вивчають закони лінійної та повітряної перспективи, плановості, вдосконалюють технічні прийоми роботи з різними художніми графічними засобами й матеріалами. Робота над урбаністичним пейзажем охоплює натурні зарисовки малих архітектурних форм, садово-паркових скульптур, фігури людей і тварин, транспортні засоби. Такий пейзаж з архітектурою вимагає точності, перспективної побудови і правильного передавання пропорцій та є найбільш складним видом, оскільки у ньому поєднуються різні форми, плани та об’єми.

Студенти кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки виконували натурні пленерні замальовки у межах навчальної дисципліни «Живопис, рисунок, скульптура» різними графічними техніками під керівництвом доцентки Юліани Петровської. Ціллю процесу рисування було виділити визначні риси архітектури, її унікальність, оригінальність, конструкцію, зв’язок із навколишнім середовищем та іншими архітектурними об’єктами. Під час виконання короткотермінових замальовок на пленері особливу увагу приділяли графічному вираженню пропорційності, ритму ліній та виокремлення декоративних елементів у архітектурі.

Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру Фото з пленеру