Загалом є близько п’яти тисяч вступників: як пройшла цьогорічна вступна кампанія у Львівській політехніці

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
фасад університету

Цьогорічна вступна кампанія у Національному університеті «Львівська політехніка» була динамічніша порівняно з попередніми кількома роками. Як зазначив відповідальний секретар Приймальної комісії Львівської політехніки Михайло Гончар, загалом вступили всі, хто мав намір це зробити.

У нас цього року було багато місць державного замовлення. Із 2457 абітурієнтів, рекомендованих на зарахування на державне навчання, оригінали документів подали 2127 осіб. Частину державних місць, що залишились, ми заповнили вступниками, які мали на це підстави, зокрема пільговими категоріями (130 осіб). Також скерували в Міністерство освіти і науки звернення для виділення Львівській політехніці додаткових бюджетних місць для певних кількових категорій. Загалом на бюджетну форму навчання ми зарахували більше студентів, ніж минулоріч. Така ж ситуація із комерційною формою навчання. Зараз вже маємо 2443 вступника на денну форму навчання та близько 200 на заочну. Оскільки ще триває додатковий набір на навчання, то можна передбачити, що в загальній кількості матимемо близько 5 тисяч вступників на бакалаврат, – розповів Михайло Федорович.

Дещо інша ситуація зі вступниками на базі молодшого спеціаліста. Їх, порівняно з минулим роком, менше приблизно на 20%. Михайло Гончар пояснює це тим, що таким вступникам потрібно доздавати академічну різницю, а це дещо клопітно.

Що ж до магістрів, то вже є 1425 зарахованих на бюджет та близько 1500 на комерцію.

– Серед спеціальностей-фаворитів цього року журналістика, інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, інтернет речей, архітектура, менеджмент, маркетинг, міжнародні економічні відносини, міжнародні відносини, право. Маємо спеціальності, де повністю закрили всю ліцензію і на державні, і на комерційні місця. Серед них журналістика, інженерія програмного забезпечення комп’ютерні науки, міжнародні відносини. На решту спеціальностей ми оголосили додатковий набір на заочну форму навчання для вступників на бакалаврат та денну і заочну форму навчання для вступників в магістратуру, – додав секретар приймальної комісії Львівської політехніки.

Попередньо можна сказати, що 75% вступників – це мешканці західного регіону країни.

Кримчан у нас на кілька осіб більше, ніж минулоріч. Вони вступали через освітній центр «Крим – Україна». Зі східних територій, зокрема з окупованої Донеччини й Луганщини, до нас також більше зверталося багато вступників, оскільки Львівська політехніка не має освітнього центру «Донбас – Україна», то ці абітурієнти вступали на загальних засадах, – пояснив Михайло Гончар.