Підбито підсумки виконання завдань проєкту НАТО «New Phytotechnology for Cleaning Contaminated Military Sites»

Кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії
Скріншот з онлайн-презентації

Підбито підсумки виконання завдань проєкту NATO SPS MYP G4687 «New Phytotechnology for Cleaning Contaminated Military Sites», у якому брали участь науковці кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії Національного університету «Львівська політехніка».

Загалом у зустрічі, яка відбулася дистанційно, взяли участь 32 особи. Окрім науковців міжнародного колективу виконавців проєкту, на заході були присутні керівник програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» Richard Brewin та координатор проєктів НАТО Loredana Enachescu, а також потенційні споживачі з України та США.

Упродовж часу виконання проєкту було закладено 6 експериментальних ділянок в Україні, Чехії, Казахстані та США, за результатами наукових дослідження на яких опубліковано 21 статтю в журналах, які індексуються у Scopus та WoS, отримано 1 патент України, 1 патент Чеської республіки та прийнято до друку видавництвом Francis&Taylor колективну монографію «Phytotechnology with Biomass Production: Sustainable Management of Contaminated Sites».

Молоді науковці кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії Віталій Стадник і Мартин Созанський представили доповіді, присвячені власним дослідженням у рамках проєкту й особистому професійному розвитку.

Під час дискусії було розглянуто перспективи майбутньої співпраці, включаючи подальші дослідження щодо виробництва біомаси енергетичних культур та промислових виробів із неї задля зменшення наслідків зміни клімату. Керівник програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» Richard Brewin високо оцінив цю ініціативу й наголосив, що заходи щодо досліджень зміни клімату вже включені до пріоритетів НАТО.

Докладніше – на сайті проєкту

Скріншот з онлайн-презентації Скріншот з онлайн-презентації Скріншот з онлайн-презентації Скріншот з онлайн-презентації Скріншот з онлайн-презентації