Першокурсники ІЕСК у рамках реалізації проєкту EUSTS відвідали Музей історії електрифікації Львівщини

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з екскурсії

12 вересня 2024 року 42 студенти-першокурсники спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» Інституту енергетики та систем керування стали учасниками публічної екскурсії в інтерактивному Музеї історії електрифікації Львівщини, що відбулася в рамках реалізації проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS).

Експозиція музею зорієнтована на популяризацію використання відновлювальних джерел енергії у регіоні та ощадливе ставлення до електрики побутових споживачів у теперішній нелегкий для енергетичної системи України час. У доступній інтерактивній формі відображено шлях електрифікації Львівщини з урахуванням як історичних фактів, так і сучасних енергетичних трендів. Особливу увагу приділено розподіленій генерації, забезпеченню стабільності та гнучкості роботи енергосистеми через суттєве збільшення використання на території Львівської області відновлюваної енергетики. Це втілюється у життя через спільні проєкти з Європейським банком реконструкції та розвитку, а також залучення додаткових інвестицій від міжнародних компаній, зокрема Vestas, Notus Energy та Goldbeck Solar, що підтверджує дедалі більший інтерес до відновлюваних джерел енергії в Україні.

Першокурсники довідалися, що вперше про електрику львів’яни дізналися ще у 1894 році, коли запустили електричний трамвай. Під час екскурсії почули цікаву історію, що перші дугові електричні лампи змонтували у 1882 році в сеймовій залі Галицького сейму (теперішня будівля Львівського національного університету імені Івана Франка). Отримали від екскурсовода інформацію, що за Польщі електричні прилади давали в оренду, а робота в тодішніх Міських закладах електричних (MZE) за зарплатою та престижністю не поступалася сучасній ІТ-сфері.

Також студенти послухали цікаву історію від директорки музею Богдани Бержицької, що з 1900-х років Оперний театр став ключовим в електрифікації Львова. Тоді у його підземеллі розмістили розподільчий пункт та акумуляторні батареї. З розподільного пункту освітлювали не тільки приміщення театру, а й прилеглі вулиці.

Водночас з активною електрифікацією міста зростала й кількість охочих провести світло до власного помешкання. Отож, з підключенням до електромережі встановлювали й лічильники, за оренду яких споживач зазвичай сплачував від 0,5 до 5 австро-угорських корон залежно від параметрів лічильника.

Однією з перших до електромережі доєдналася міська клінічна лікарня, що на теперішній вулиці Пекарській, оскільки електрифікували на той час не лише приватні помешкання, а й промислові приміщення та офіси.

Студенти на власні очі побачили план прокладання кабельних ліній міста Львова 1908 року авторства Зиґмунда Рудаковського. Документ чудом вцілів і зберігся до наших днів, а також тодішні посвідчення електриків, які давали право на пожиттєвий безкоштовний проїзд, що було неабиякою розкішшю у той час.

«Незабутні враження. Музей історії електрифікації Львівщини – захопливе та пізнавальне дозвілля для студентів і всіх бажаючих. Спробували власноруч запустити перший трамвай. Побачили, як працює котушка Тесли. Дізнались, як уявляли собі електричний прогрес наші предки. Увімкнули електричну лампу, яка була першою в місті, та багато чого іншого», – розповіли студенти групи ЕЕ-11 Діана Брезіцка, Богдан Байда, Максим Сторощук, Олександр Кушнір.

У музеї презентовано неймовірно велику кількість раритетних предметів: оригінали довоєнних лічильників, запобіжників, різноманітних схем і карт, мінітрамвай, копію вуличної дугової лампи, яка освітлювала дорогу львів’янам від 1909 року, макет шахти, лабораторія Тесли, де за допомогою котушки Тесли можна безпровідниково засвітити лампи, електричний стілець тощо. Ці експонати можна брати в руки, розглядати й навіть перевіряти їхню справність.

«У музеї можна протестувати котушку Тесли, спробувати запустити електричний трамвай та електростанцію, побути диспетчером та навіть побачити електричний стілець! Дякуємо працівникам музею, за те, що зберігаєте і досліджуєте історію та вмієте цікаво розповісти та робите відвідування музею приємною атракцією!», – поділилися враженнями студенти групи ЕЕ-13.

Разом зі студентами до екскурсії долучилися куратор групи ЕЕ-11 Юрій Білецький, доцент кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем, куратор групи ЕЕ-13 Петро Баран, доцент кафедри електроенергетики та систем управління, а також члени команди проєкту EUSTS: Ярина Турчин, директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук, Лідія Каша, доцентка кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем, Олександр Марковець, завідувач кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, Наталія Вовк, доцентка кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, Ольга Івасечко, Олег Цебенко, Ірина Сухорольська, Олена Лукачук, доценти кафедри політології та міжнародних відносин.

Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність директорці Музею історії електрифікації Львівщини Богдані Бержицькій за інтерактивну, цікаву та змістовну екскурсію, яка без сумніву надихнула енергетиків-початківців навчатися ще старанніше!

Захід було проведено у рамках виконання проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії