У добру путь за знаннями: в Університеті відбулося урочисте посвячення першокурсників у студенти

Прес-служба Львівської політехніки
посвята в студенти

У барвисте свято молодості і знань перетворилося урочисте посвячення першокурсників-політехніків у студенти. Ця пам’ятна подія відбулася 1 вересня на традиційному місці проведення масових заходів – на майдані перед четвертим навчальним корпусом.

Привітати нове поповнення Львівської політехніки прийшли керівники Університету, представники влади, громадських організацій та бізнесових структур, численні гості, батьки і рідні першокурсників. Під звуки Гімну України високо на щоглі піднімається Державний прапор України.

Із словом привітання до присутніх звернувся ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало. Рівно 50 років тому він, як і нинішні першокурсники, вперше переступив поріг рідної Альма-матер. Ректор, зокрема, наголосив, що, як ніколи раніше, вартісним чинником новітніх реформ є інтелектуальний потенціал нації, її здатність мобілізувати свій розумовий, вольовий і моральний ресурс, аби дати адекватну відповідь на сучасні глобальні виклики. Тому така вкрай важлива роль вищої школи, попит на яку постійно зростає.

Нині у Львівській політехніці – одній із найдавніших і найбільших академічних технічних шкіл Європи – здобувають знання понад 36 тисяч студентів. Цьогоріч дружна і згуртована політехнічна родина поповнилася новою талановитою плеядою студентів-першокурсників.

Цьогорічна вступна кампанія ще раз засвідчила правильність обраного курсу на пошук і залучення до навчання свого професійно вмотивованого студента. Львівська політехніка підтвердила високий статус одного з найкращих вітчизняних закладів вищої освіти. З року в рік зростає попит на інженерно-технічні напрями підготовки, зокрема архітектуру, комп’ютерні науки, менеджмент тощо. Це означає, що країна невдовзі отримає цілу когорту вмілих і обізнаних сучасних фахівців європейського рівня. Політехніка прагне мати найкращих студентів і найкращих викладачів, бо тільки так можна досягнути високої якості освіти, конкурентної у світі.

В Університеті багато роблять для повноцінного навчання та відпочинку студентів. Є багато позитивних напрацювань у науковій діяльності, розширенні інноваційних можливостей навчального закладу. Важливою подією, що набула широкого резонансу в країні, стало відкриття торік нового інноваційного підрозділу – стартап-школи. Цінно те, що її партнерами, співорганізаторами і спонсорами стали відомі закордонні та вітчизняні фахівці та компанії. Вони ж активно долучаються до створення в Університеті сучасних навчально-наукових лабораторій.

Чимало зроблено й у розв’язанні такого важливого питання як розвиток соціальної інфраструктури Університету. Вперше за тридцять років розпочато спорудження 9-поверхового комфортабельного студентського гуртожитку, на який державою виділено 40 мільйонів гривень. Ще одне важливе напрацювання, учасником якого є Львівська політехніка, – проект із підвищення енергоефективності будівель Університету, який фінансує Європейський інвестиційний банк. Загальний обсяг коштів становить 11,4 мільйонів євро.

На майдані урочисто звучить присяга першокурсників. Під оплески ректор Університету Юрій Бобало вручає їм символічний студентський квиток та ключ до знань. Академічні капелани Львівської політехніки отець Тарас та отець Юрій проводять обряд благословення. Студентів і викладачів Університету вітають голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, міський голова Львова, випускник Львівської політехніки Андрій Садовий, народний депутат України, професор Львівської політехніки Оксана Юринець. Олег Синютка зачитав указ Президента України про нагородження проректора Університету з економічних питань Анатолія Мороза орденом «За заслуги» другого ступеня і вручив йому високу державну відзнаку.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських воїнів, які поклали своє життя у борні за територіальну цілісність та незалежність України.

Свято не було б святом, якби у ньому не взяли активну участь колективи художньої самодіяльності, що входять до складу Народного дому «Просвіта»: дві хорові капели – «Орфей» та «Гаудеамус», духовий оркестр, ансамбль естрадної пісні «Сузір’я» та ансамбль танцю «Вірність». Віншували учасників свята перший ректор і будівничий головного корпусу Львівської політехніки Юліан Захарієвич, а разом з ним три перші Музи Університету – Інженерія, Архітектура і Будівництво та Механіка. Завершальним святковим акордом став феєричний салют конфетті над майданом.
 

Світлини Йосипа Марухняка

урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти урочисте посвячення першокурсників у студенти