Видатний український педагог Степан Сірополко: Інститут права та психології провів регіональну конференцію

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Степан Сірополко

Львівське крайове товариство «Рідна школа» і кафедра педагогіки та соціального управління ІНПП Львівської політехніки провели 4 грудня регіональну науково-практичну конференцію «Степан Сірополко – видатний український педагог, бібліотекознавець, громадський діяч», присвячену 145-річчю від дня його народження.

Учасників конференції привітали: почесний президент Львівського крайового товариства (ЛКТ) «Рідна школа» академік НАН України Володимир Панасюк, проректор Львівської політехніки Роман Корж, директор ІНПП Володимир Ортинський і завідувач кафедри педагогіки та соціального управління Юрій Козловський.

Степан Сірополко належить до тих видатних українців, які жили в екзилі й ім’я яких радянська влада намагалася стерти з української історії. А було чого, адже після програшу національно-визвольної революції 1918–1919 років він не співпрацював із новими окупантами. Степан Сірополко єдиний, хто ще 1920 року передрік загибель радянської влади (це звучало тоді як фантастика). До того ж лише він глибоко дослідив історію української освіти від найдавніших часів аж до 1939 року (монографія має понад 900 сторінок).

Оскільки ЛКТ «Рідна школа» планує видати книжку про Степана Сірополка, то доповідачі розповідали про свої розвідки щодо різних аспектів його життя: бібліографічні дані, педагогічні ідеї, про видатного бібліотекознавця (дуже багато зробив для розвитку книгозбірень), естетичне виховання в його працях, історію розвитку освіти в Україні тощо.

Як зазначив професор кафедри педагогіки та соціального управління, президент ЛКТ «Рідна школа» Петро Сікорський, товариство веде проект «Видатні українські педагоги», що має на меті повернути Україні незаслужено забуті особистості. Саме тому небайдужі до української педагогічної історії люди досліджують наукову спадщину цих педагогів. Товариство планує видати про них книжку й подарувати бібліотекам, бо «хочеться передати ці знання молоді, навчити її занурюватися у глибину віків».

– Нема в Україні такої повної книжки про історію розвитку освіти в Україні, як у Степана Сірополка, що вельми вражає, – говорить Володимир Панасюк. – Дуже важливо, що участь у ній беруть викладачі кафедри педагогіки та соціального управління Львівської політехніки, адже саме тут навчається молодь, яка має усвідомити важливість розвитку шкільництва й педагогіки для зміцнення нашої держави, формування основ висококваліфікованої підготовки учнів і студентів, а в галузі – підготовку добрих фахівців і патріотів, які формуватимуть основи розвитку держави та її незалежності.