Пам’яті почесного професора Львівської політехніки Йосифа Захарії

Богдан Стрихалюк, Андрій Кузик, Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки
Йосиф Захарія

5 січня 2023 року минуло 100 років від дня народження Почесного професора Національного університету «Львівська політехніка» Йосифа Андрійовича Захарії.

Уже два роки його немає, але педагогічна та наукова праця Йосифа Захарії живе разом з нами – його учнями. Йосиф Андрійович Захарія по праву належить до когорти знаних постатей, причетних до становлення радіотехнічної школи у Львівській політехніці та розвитку її навчально-наукових підрозділів – радіотехнічного факультету й Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки. Його ім’я нерозривно пов’язане з такими родоначальниками радіотехнічної науки у Львівській політехніці, як Ю.Т. Величко, О.О. Харкевич, К.Б. Карандєєв. Перебуваючи останні 15 років на пенсії, Йосиф Андрійович не був полишений без уваги і вдячности своїх колег та учнів: кожного року 5 січня, у день своїх уродин, він приймав наші вітання і щирі побажання. Популярність Йосифа Андрійовича була такою великою, що практично жодна ювілейна зустріч випускників РТФ не відбувалася без улюбленого вчителя. Кожен, хто знав, вчився у Йосифа Андрійовича чи працював поряд з ним упродовж тривалого часу, часто згадував його постать та велику роль у своєму житті. Адже Йосиф Андрійович був не лише визнаним фахівцем, науковцем і знаним педагогом, а й свого часу, протягом 25 років, незмінним заступником декана колишнього радіотехнічного факультету.

Йосиф Захарія був у числі перших випускників спеціальности «Радіотехніка» в 1946 році. З іменем Йосифа Андрійовича пов’язане життя РТФ, його колег, студентів, випускників кількох поколінь упродовж більш ніж 50 років ХХ ст.

Йосиф Андрійович Захарія народився в селі Добрівляни на Дрогобиччині. Батько – Андрій Максимович Захарія (1891–1966) – володів близько 2,2 га орної землі, тобто належав до селян середнього достатку. Мати – Марія Йосипівна Захарія (1902–1986) походила з родини Яцюшків. У сім’ї було двоє дітей: молодша сестра Катерина Андріївна Захарія (1926–2012) – видатна науковиця, докторка медичних наук, професорка, засновниця кафедри клінічної лабораторної діагностики Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

У 1940 році Йосиф Захарія закінчив українську гімназію імені Івана Франка в Дрогобичі. Того ж року вступив до Львівського політехнічного інституту, навчання в якому завершив у 1946 році.

Під час навчання на новоствореній кафедрі радіотехніки в 1945 р. На задньому плані зліва направо:
студент Йосиф Захарія та доцент кафедри Тадеуш Загаєвський (стоїть біля апаратури).
На той час завідувачем кафедри радіотехніки був Януш Грошовський.

Академічна група (4 особи) перших випускників електротехнічного факультету радіотехнічної спеціальности, 1946 р.
Зліва направо: Й. Захарія, Ю. Новіцкі, О. Вакуленко, Н. Магура

Робота в НДЛ під керівництвом Бенціона Йосифовича Швецького, 1945 р.

Група викладачів кафедри теоретичної радіотехніки. У центрі стоїть доцент, к.т.н. Й.А. Захарія,
сидить — завідувач кафедри ТРР, професор Ю.Т. Величко, 1951 р.

Навчаючись на кафедрі радіотехніки, Й.А. Захарія працював у НДЛ-1 при кафедрі електромеханічних приладів і 1950 року захистив кандидатську дисертацію. З 1951 року працював на кафедрі радіотехніки Львівського політехнічного інституту.

Під час роботи за сумісництвом в Інституті машинознавства та автоматики АН УРСР.
У центрі — керівник, д.т.н., професор Костянтин Борисович Карандєєв, 1952 р.

У 1952–1954 роках працював за сумісництвом в Інституті машинознавства та автоматики АН УРСР. У 1980 році перейшов на посаду доцента кафедри радіотехнічних пристроїв. У 1998–1999 роках обіймав посаду професора кафедри. За сумісництвом працював заступником декана РТФ (1974–1998), а також був секретарем Вченої ради РТФ.

Й.А Захарія веде заняття в навчальній лабораторії, 1953 р.

Й.А. Захарія веде лекційне заняття в навчальній авдиторії, 1965 р.

Доцент Й.А. Захарія серед працівників кафедри теоретичної радіотехніки  у 1963 р.
У центрі світлини — завідувач кафедри ТРР, д.т.н., професор Ю.Т. Величко

Доцент Й.А. Захарія серед працівників кафедри теоретичної радіотехніки  у 1973 р.
У центрі світлини — завідувач кафедри ТРР, д.т.н., професор Ю.Т. Величко

Доцент Й.А. Захарія серед працівників кафедри теоретичної радіотехніки в 1976 р.
У центрі світлини — завідувач кафедри ТРР, к.т.н., доцент Б.А. Мандзій та д.т.н., професор Ю.Т. Величко

Викладав дисципліни «Вимірювання», «Електрорадіовимірювання», «Вимірювання НВЧ» (Львівський державний університет імені Івана Франка), «Радіоапаратура геологорозвідки», «Електронні індикатори», «Теорія електромагнітного поля», «Антени», «Антени і пристрої НВЧ», останнім часом – «Основи теорії поля» та «Електродинаміка і поширення радіохвиль».

Й.А. Захарія, заступник декана РТФ (1974–1998)

Доцент, к.т.н. Й.А. Захарія у складі колективу кафедри РТП, 2000 р.

Сфера наукових інтересів: пристрої збудження і приймання електромагнітних хвиль, аналіз поля в електродинамічних структурах з неоднорідним середовищем, методи прикладної електродинаміки.

Опублікував понад 120 наукових праць, зокрема чотири монографії. Автор трьох винаходів. Брав участь у міжнародних науково-технічних конференціях. Був науковим керівником двох кандидатських дисертацій і трьох магістерських праць. Був членом редколегії республіканського міжвідомчого журналу «Теоретическая электротехника» (1965–2000). Нагороджений знаком Міністерства освіти України «Відмінник освіти України». У 2002 році Й. Захарії присвоєно звання Почесного професора Національного університету «Львівська політехніка». З 2006 року Йосиф Андрійович Захарія перебував на пенсії. У вільний час цікавився краєзнавством, активно залучав до вивчення історії рідного краю студентство.

Разом у подружжі з Володимирою Геретою (лікар-терапевт) Йосиф Захарія виховав двох доньок: Роксоляна Загайська (українська мисткиня, майстриня писанкарства та виробів з бісеру) та Олена Кордіяк (к.мед.н, лікар-стоматолог, працює у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького).

Йосиф Андрійович Захарія відійшов у засвіти 14 квітня 2021 року у Львові. Похований у рідному селі Добрівляни Дрогобицького району Львівської області.
 

Львів, 9 січня 2023 року