Він прийшов з космосу і повернувся до нього... Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
Леонід Каденюк

Львівська політехніка доєднується до глибокого суму всієї української громади з приводу передчасної смерті першого космонавта незалежної України Леоніда Костянтиновича Каденюка. Ця унікальна людина відійшла у вічність сьогодні на 68-му році життя.

Особливо болючою стала ця звістка для мене як автора публікації про нещодавнє перебування нашого прославленого зореплавця у стінах Львівської політехніки, для фотокореспондента прес-служби Університету Йосипа Марухняка, а також ініціаторки цієї зустрічі доцента кафедри вищої геодезії та астрономії Любові Янків-Вітковської. До речі, ця подія в історичній Актовій залі Львівської політехніки була першою в серії таких зустрічей, започаткованих Львівським астрономічним товариством.

Нам вдалося поспілкуватися з першим вітчизняним астронавтом особисто й навіть отримати від нього автограф. На жаль, у тодішній публікації не вдалося вмістити всіх думок, які Леонід Каденюк хотів донести насамперед до нашого студентства, оскільки український космічний сокіл тоді пообіцяв, що провідає Львівську політехніку ще неодноразово. На жаль, не судилося... У цей скорботний день хочеться згадати, як тоді він висловив сподівання, що майбутній конструктор космічних кораблів нового типу, здатних долати безмежжя зоряного простору впродовж такого короткого життя земної людини, вийде саме з нашого університету.

Нагадаємо стисло життєвий шлях цієї, без перебільшення, видатної особистості. Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. В серпні 1976 року був зарахований до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». 1984–1988 роки – він льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР. 1989 рік – закінчив літакобудівний факультет Московського авіаційного інституту. 1988–1990 роки – пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран» як командир корабля. У період 1990–1992 років за повною програмою пройшов підготовку як командир транспортного корабля «Союз-ТМ».

Льотчик Каденюк літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, переважно – винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38. У 1995 році був відібраний в групу астронавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання. У період з 19 листопада до 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському космічному човникові «Колумбія».

Леонід Каденюк – генерал-майор Збройних Сил України, заступник Генерального інспектора генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики. Автор п’яти наукових праць.

Вічна пам’ять і слава Герою!
 

Світлини Йосипа Марухняка

Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка Пам’яті першого українського астронавта Леоніда Каденюка