Освітній обмін та подвійні дипломи: ІКНІ підписав угоду про співпрацю з Білостоцькою політехнікою

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Роман Трохімчук та Уляна Марікуца

Між Інститутом комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» й електричним факультетом Білостоцької політехніки (Польща) підписано угоду про поглиблену співпрацю в освітній галузі.

Поштовхом до такої події стала українсько-польська конференція, яку організовано ще 2019 року в Білостоцькій політехніці. Партнерами з організування цього наукового заходу були: кафедра систем автоматизованого проєктування Львівської політехніки та електричний і механічний факультети Білостоцької політехніки. Під час спілкування, обміну думками про здобутки налагодилися контакти, які з наукового зацікавлення переросли в навчальний напрям, зробивши співпрацю між ЗВО ще тіснішою.

З Інституту автоматики, електроніки та електротехніки Білостоцької політехніки до нашого університету завітав доктор технічних наук Роман Трохімчук.

«Візит польського колеги для розроблення та підписання угоди є дуже важливий для нас. Ця угода передбачає не тільки науковий обмін, але й обмін студентами та викладачами, який стосується й навчальної діяльності, обмін тими, хто задіяний у спільних програмах Еразмус+, іншими студентами. Важливо також наголосити, що ця співпраця надає можливість спільно використовувати навчальне обладнання в окремих лабораторіях. Наші студенти та викладачі зможуть впроваджувати свої теоретичні знання на практиці в польських лабораторіях, перевіряти свої моделі, натомість польські колеги зможуть користуватися нашими ліцензійними програмами, яких немає в Білостоцькій політехніці», – розповіла заступниця директора ІКНІ Уляна Марікуца.

Зараз український та польський ЗВО аналізують дійсні навчальні плани для створення програми подвійних дипломів.

«Хочемо розробити умови для створення програм подвійних дипломів першого бакалаврського та другого магістерського рівнів вищої освіти. Ми побачили великий відсоток дисциплін в освітній програмі № 122 (комп’ютерні науки), а саме проєктування та програмування інтелектуальних систем та пристроїв Львівської політехніки, однакових з новоствореним напрямом електричного факультету Білостоцької політехніки – цифровізація промисловості», – додала Уляна Марікуца.

Як зазначив представник Білостоцької політехніки Роман Трохімчук, залишилося доробити останні моменти, узгодити певні деталі, щоб у новому навчальному році запустити програму подвійних дипломів.

«Польський диплом – це європейський сертифікат, який дійсний у всіх країнах ЄС. Тому така програма буде дуже корисна для українських студентів. Крім цього, між Польщею та Україною є тісна співпраця, тому це важливий культурний обмін, налагоджуємо ще один міст єднання», – сказав Роман Трохімчук.

У весняно-літній період буде організовано рекламну кампанію серед студентів та викладачів Львівської та Білостоцької політехнік, щоб вони зголошувалися брати участь у новій освітній програмі.

Роман Трохімчук та Уляна Марікуца Зустріч в ІКНІ Львівської політехніки Зустріч в ІКНІ Львівської політехніки Зустріч в ІКНІ Львівської політехніки Зустріч в ІКНІ Львівської політехніки