Основні норми поведінки та дії населення в разі радіаційних аварій та радіаційного забруднення місцевості

Кафедра цивільної безпеки Львівської політехніки
Скріншот з відеозапису

Який вплив має підвищений рівень радіації на людей і яких заходів у такому випадку необхідно вживати, розповів Олег Нагурський, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри цивільної безпеки Львівської політехніки на телеканалі «Перший західний» у програмі «Твоя інформаційна оборона».

Фахівець розповів, що під час ядерних вибухів радіаційному забрудненню піддається не лише район, що прилягає до місця вибуху, але й місцевість, що віддалена від нього на багато десятків і навіть сотень кілометрів. Тоді на великих площах виникають зони зараження, що становлять небезпеку для населення впродовж тривалого часу. Розміри і конфігурація, їхній характер і ступінь зараження місцевості залежить, головним чином, від потужності та виду вибуху, метеоумов, часу, що минув після вибуху, кількості вибухів і відносного розташування їхніх центрів. Також на це впливає рельєф місцевості, тип ґрунту в районі вибуху, лісові масиви й інші фактори.

Важко припустити, наголошує Олег Нагурський, що завчасно буде відомий час, упродовж якого треба буде перебувати у захисних спорудах. Тому неминуче виникає складне завдання забезпечення людей продуктами харчування, водою, медикаментами. Необхідно кожному завчасно запастися ними, надійно укрити або запакувати, щоб запобігти їхньому зараженню.

Під безпосередньою загрозою слід розуміти імовірність радіоактивного зараження території не пізніше ніж за 1 годину після оповіщення. Тому в населених пунктах і районах, де виявлено радіоактивне забруднення, або у напрямку яких рухається радіоактивна хмара, подають сигнал «Радіаційна небезпека». За цим сигналом всі одягають респіратори (протипилові тканинні маски або ватно-марлеві пов’язки, а за їхньої відсутності – протигази), беруть підготовлений завчасно запас продуктів харчування і води, медикаменти, предмети першої необхідності та йдуть у сховища або протирадіаційні укриття. Якщо обставини вимушують укритися у будинку (квартирі) або виробничому приміщенні, то необхідно, не гаючи часу, закрити вікна і двері, завісити їх цупкою тканиною, закрити всі щілини, що є.

Повний запис передачі