Орися Демська: «МІОК реалізовує дуже важливу місію ― просуває українську мову як м’яку і розумну силу в світі»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Орися Демська

На запрошення МІОКу в закритті ХV Міжнародної школи україністики «Крок до України» взяла участь Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Під час урочистого заходу пані Демська висловила захоплення масштабністю та актуальністю проєктів, які реалізовують у Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою. У бліц-інтерв’ю пані професор наголосила:

В освітній сфері ми маємо кілька цікавих державних проєктів, зокрема МІОК, що є інституцією, яка взяла на свої плечі те, що роблять цілі країни, а саме: просуває українську мову як м’яку і розумну силу в світі. Мова ― важливий елемент ринку інтелектуальних товарів і послуг, на які сучасний світ орієнтується більше, ніж на сировинні ресурси. Українська мова як іноземна, крім того, що розказує світу про нас, нашу культуру, традиції, посідає важливе місце серед інших мов. І те, що МІОК «просуває» українську мову як іноземну вже понад 15 років, даючи змогу українцям з усього світу вивчати і підтримувати мову своїх дідів-прадідів, заслуговує на подяку та шану.

Орися Демська звернула увагу на перспективи складання іспиту з української мови як іноземної для осіб, які мають намір набути громадянство України.

― Від 16 липня цього року, відповідно до норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», було започатковано іспитування для громадян України, які обіймають певні посади, ― вони зобов’язані володіти та використовувати державну мову під час виконання службових обов’язків, а також підтверджувати рівень володіння державною мовою сертифікатом. Комісія створила необхідні умови для складання іспиту на рівень володіння державною мовою, що дає змогу набути українське громадянство.

Наступним кроком має бути розвиток такого іспиту не лише для набуття громадянства, а й для отримання сертифіката про рівень володіння українською мовою за міжнародними стандартами. І саме в цьому полягає важливий аспект співпраці Нацкомісії з МІОКом, яку ми, сподіваюся, зробимо ще більш масштабною вже восени. Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою має всі передумови, щоб стати центром української мови як іноземної.