Оприлюднено коефіцієнти, які застосовуватимуть до спеціальностей під час вступної кампанії 2024

За матеріалами порталу Освіта.ua
Заставка до матеріалу

Міністерство освіти і науки України оприлюднило значення вагових коефіцієнтів, які застосовуватимуть для кожної спеціальності під час вступу до закладів вищої освіти.

Цьогоріч для конкурсного відбору будуть зараховувати бали національного мультипредметного тесту з української мови (перший предмет), математики (другий предмет), історії України (третій предмет) та одного предмета на вибір вступника.

Також для вступників на творчі або спортивні спеціальності будуть зараховувати результати творчого конкурсу, який теж має невід’ємний ваговий коефіцієнт.

Будь-яка комбінація обраних вступником предметів дасть йому змогу вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав.

Водночас, обираючи четвертий предмет для складання НМТ, вступнику потрібно зважати на встановлені МОН коефіцієнти, що будуть застосовані для кожної зі спеціальностей. Суть застосування коефіцієнтів полягає у наданні результатам з предметів НМТ більшої ваги для вступу на споріднену предмету спеціальність. Тобто у разі вступу на правничий напрям найбільшу вагу матиме результат з іноземної мови, на ІТ-спеціальності – з фізики, а на медичні спеціальності – результат з біології тощо.

Заздалегідь ознайомившись із ваговими коефіцієнтами, вступники зможуть визначити, результати якого предмета є більш пріоритетними для вступу на ту чи іншу спеціальність.

Таблиця коефіцієнтів