Операція «Термомодернізація»: 22 будівлі Львівської політехніки оновлять завдяки європейському кредиту

За матеріалами сайту «Економічна правда»
Фасад головного корпусу Львівської політехніки

Бюджетні та житлові будівлі в Україні споживають близько 40% усієї енергії – десь стільки ж, як уся промисловість. Це величезні обсяги, що будуть дедалі обтяжливішими для споживачів та держави.

Наприклад, для опалення гуртожитку № 4 Національного університету «Львівська політехніка» потрібно понад 80 тисяч кубометрів газу на рік. У грошовому вимірі це 55 тисяч євро (близько 1,8 мільйона гривень) за нинішніми цінами.

Гарна новина – в тому, що в осяжній перспективі теплоспоживання цього гуртожитку знизиться майже вп’ятеро.

Національний університет «Львівська політехніка» – серед закладів вищої освіти, які отримають фінансування на термомодернізацію будівель у межах першого етапу проєкту «Вища освіта України».

Покращення енергоефективності будівель та зменшення експлуатаційних витрат державних вишів є одним з напрямів проєкту. Для цих потреб передбачено 160 мільйонів євро. З них 120 мільйонів надає Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), решту – Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) та Фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (фонд E5P).

Наприклад, у Львівській політехніці на кошти ЄІБ здійснять термомодернізацію 22 будівель на суму понад 11 мільйонів євро. Очікують, що загальне споживання енергії в цих навчальних корпусах та гуртожитках зменшиться майже вдвічі.

– «Наймолодші» із запланованих до термомодернізації навчальних корпусів та гуртожитків збудовані у 1986 році, а є й будівлі XIX століття. Їх важко належно обігріти, водночас ми втрачаємо значні кошти, – зауважує проректор з навчально-виробничої роботи Львівської політехніки Володимир Крайовський. – За розрахунками, завдяки проєкту ми досягнемо теплового комфорту у всіх 22 будівлях – стандартної температури 20°С. Разом зі значною економією коштів термомодернізація зробить навчання якіснішим та комфортнішим.

Проєкт передбачає теплоізоляцію будівель та модернізацію систем опалення, встановленням сучасних вентиляційних систем, індивідуальних теплових підстанцій та світлодіодних світильників, запровадження системи енергоменеджменту.

Також у планах покращити те, що впливає на функціональність будівлі, комфорт, забезпечення сталого ефекту від запроваджених заходів з енергоефективності. Наприклад, є намір відремонтувати покрівлю, замінити вікна й двері, модернізувати системи каналізації та пожежної безпеки.

Такі роботи заплановано і в інших вишах, які беруть участь у проєкті «Вища освіта України».

Докладніше – на сайті «Економічна правда».