Оновлено терміни подання заявок на державний грант для вступників на контракт, процедуру суттєво спростять

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Міністерство освіти і науки України інформує, що подання заявок на державний грант відтерміновано. Подати заявки буде можна орієнтовно з 15 вересня 2024 року (дату й час оголосять окремо). Це пов’язано зі змінами, які найближчий часом буде внесено до Постанови про реалізацію експериментального проєкту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Нині з урахуванням пропозицій громадськості та експертів суттєво оптимізовано логістику надання державних грантів для здобуття вищої освіти: процедура надання грантів буде швидшою, простішою і без зайвої бюрократії.

Важливо: алгоритм подання на державний грант буде суттєво спрощено. Критерії для надання державних грантів та їхні суми не змінюються.

Серед нововведень:

  • подання відбуватиметься суто через мобільний застосунок Дія, тобто не потрібно подавати заяву через електронний кабінет в ЄДЕБО та відкривати спеціальний рахунок в банку;
  • подати заявку на грант може студент/студентка самостійно (без участі одного з батьків або законних представників).

Деталі щодо оновленого алгоритму буде опубліковано на сайті МОН. Наголошуємо, що зміни стосуються лише механізмів подання на державний грант і перерахунку, а не його наявності чи суми.

Міністерство освіти і науки України провело нараду спільно із закладами освіти щодо відповідних змін.

Нагадуємо, що державний грант – це фінансова допомога для здобувачів вищої освіти, які за результатами національного мультипредметного тесту вступили в заклад освіти для здобуття ступеня бакалавра (або магістра медичного чи ветеринарного спрямування) за контрактом. Грант надається на тривалість програми (4 роки на бакалаврат / 6 років на медичного магістра).