Олег Матвійків: «Міжнародна акредитація збільшує шанси Львівської політехніки залучати на навчання найкращих студентів»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Олег Матвійків

Міжнародна акредитація освітніх програм – одне зі завдань, визначених Стратегічним планом розвитку Львівської політехніки. Докладніше про те, як відбувається цей процес у нашому закладі, розповідає перший проректор Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук, професор Олег Матвійків.

«Існує два типи акредитації: акредитація окремих освітніх програм та інституційна акредитація, коли акредитують установу загалом або її окремий підрозділ. У нашому університеті реалізуються обидва типи акредитації. Варто зауважити, що міжнародна акредитація освітніх програм є для нас новою, доволі складною і фінансово недешевою процедурою. Акредитація гарантує, що освітня програма за якістю, змістом, методами й технологіями навчання відповідає міжнародним стандартам якості вищої освіти. Завдяки міжнародній акредитації освітня програма збільшує шанси залучати на навчання найкращих українських та іноземних студентів. Власне тому для міжнародної акредитації були відібрані чотири освітні програми другого (магістерського) рівня зі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки», а саме: «Інформаційні управляючі системи та технології» (кафедра АСУ), «Системне проєктування» (кафедра САП), «Системи штучного інтелекту» (кафедра СШІ), «Комп’ютерні системи управління рухомими об’єктами (автомобільний транспорт)» (кафедра КСА).

Наступний крок – вибір акредитаційної агенції. Всебічний аналіз вимог НАЗЯВО до міжнародних агенцій, досвіду роботи цих агенцій на українському ринку освітніх послуг, а також порівняльний аналіз фінансових умов привели до вибору Центрального агентства з оцінювання та акредитації ZEvA (м. Ганновер, Німеччина). ZEvA має досвід акредитації українських ЗВО і входить до переліку агенцій, сертифікати яких визнає НАЗЯВО. У 2021 році укладено угоду між Національним університетом «Львівська політехніка» і Центральним агентством з оцінювання та акредитації ZEvA та розроблено покроковий план акредитації», – каже Олег Матвійків.

Для успішної акредитації два представники Політехніки, а саме керівниця сектору моніторингу якості освітніх програм Анна Гелеш і професор кафедри систем автоматизованого проектування Сергій Щербовських, пройшли онлайн-навчання, яке проводив Університет імені Альфреда Нобеля за процедурою акредитації освітніх програм агентством ZEvA. Станом на лютий 2022 року робоча група сформувала чотири комплекти акредитаційних справ, які були передані на перевірку фахівцям ZEvA.

«З початком повномасштабної війни Львівська політехніка зіткнулася з багатьма викликами. Процес акредитацій був зупинений на цілий рік. На цей час ми погоджуємо з керівництвом німецької агенції нові терміни візиту експертної групи до Політехніки та корегуємо графік подальших етапів процедури акредитації. Маємо надію, що у 2023 році робоча група зможе завершити процедуру акредитації й отримати міжнародний сертифікат», – зауважує перший проректор.

Інститут економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» й далі активно працює над інституційною акредитацією через всесвітньо відому акредитаційну агенцію бізнес-шкіл AMBA (Association of MBAs) (м. Лондон). AMBA – європейська організація, що заснована у 1967 році у Великій Британії і проводить акредитацію MBA-програм бізнес-шкіл світу. Процедура акредитації передбачає набуття НН ІНЕМ певних рівнів членства. У 2021–2022 роках ІНЕМ здобув статус бронзового члена Business Graduates Association (BGA, Лондон) у складі всесвітньо відомої акредитаційної агенції бізнес-шкіл AMBA. У 2022 році робоча група ІНЕМ провела ґрунтовну роботу з підготування матеріалів для здобуття статусу срібного члена, а саме підготовлено звіт для проходження процесу валідації та документи з відповідними доказами. Як і в попередньому випадку, процедура акредитації була перервана й відкладена через повномасштабну війну в країні. Нині відбувається погодження фінансових питань та уточнення графіка проходження процедури інституційної акредитації.