Другокурсник програми «Інтернет речей» ІКТА Олег Кузик: «Треба працювати регулярно, щоб це стало звичкою»

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
Олег Кузик

Олег Кузик – другокурсник програми «Інтернет речей» Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології, вже другий рік отримує президентську стипендію. З «Аудиторією» хлопець поділився своєю історією успіху.

Ще перед вступом до Львівської політехніки Олег вагався, на яку спеціальність варто звернути увагу. Зупинився на програмі «Інтернет речей». За словами студента, вона цікава тим, що ІТ-спеціалісти самі підбирали предмети. Тому тут немає нічого зайвого – лише те, що найбільш потрібне.

Упродовж навчання в університеті Олег брав участь у численних олімпіадах. Минулоріч він став призером міжнародної олімпіади з фізики, за що й отримав президентську стипендію. Поза університетом допомагає організовувати олімпіади з лінгвістики в Україні.

– Така робота є мені цікава, але це радше хобі. До речі, її організовують здебільшого ІТ-шники. Немає визначених людей, які займаються підготовкою постійно. Тому переважно залучають попередніх учасників, студентів, які допомагають складати задачі на ці олімпіади, а потім і перевіряти виконані роботи, – каже Олег.

Як не дивно, хлопець має час і на університет, і на все, що поза ним:

– Я навчався у Львівському фізико-математичному ліцеї та вже звик до того, що завжди є багато роботи, і треба встигати з нею впоратися. Так є й досі. Усі справи займають чимало часу, але це не означає, що я постійно й повністю зайнятий. Намагаюся робити все одразу, не відкладаючи.

Олег зазначає, що навчання дається йому не надто важко. На першому курсі було чимало такого, що хлопець вивчав у ліцеї. Уже на другому курсі з’явилося більше нового, маловідомого матеріалу.

– Також викладачі часто пропонують додаткові завдання, що допоможуть глибше зануритися в якусь із галузей. Я цим охоче користуюся, – додає хлопець.

Навчальний процес програмістів, за словами Олега, має деякі особливості:

– Деколи викладач пояснює нову тему й одразу показує, як її реалізовувати. Він прямо на лекції пише код, а ми можемо на своїх ноутбуках робити це водночас із ним.

Окрім цього, практикують також лабораторні роботи в онлайн-режимі, адже бувають ситуації, коли фахівці можуть бути зайняті роботою в компаніях і приїжджати до університету не можуть.

Студенти часто скаржаться на те, що навчання в університеті морально виснажливе. Емоційне вигорання, апатія, прокрастинація – усе це доволі поширені проблеми. Але Олег каже, що не все так страшно:

– Щоб я питав себе – чому цим займаюсь? – такого не було. Але, звичайно, бувають такі моменти, коли ти робиш щось, а воно не вдається. І ти відкладаєш на день, на тиждень, а потім все ж досягаєш свого. І коли попри всі перешкоди тобі вдається – це дуже класні емоції.

Він жодного разу не пошкодував про свій вибір і нині навчається там, де мріяв.

– Мені подобається залучення викладачів-фахівців ІТ-галузі, а також те, що ми працюємо над проєктами, які максимально наближені до реальності. Умови роботи, план та контролювання робочого процесу в нас такі, як і в житті програмістів. Це допомагає, адже часто, коли люди йдуть на роботу в такі компанії, їм потрібно ознайомлюватися з тим, як це все працює, учитися. А ми маємо уявлення про структуру й функціювання вже в університеті, – додає Олег.

Очевидно, дещо в навчальному процесі таки потребує вдосконалення. Наприклад, за словами студента, не варто витрачати зайвий час на дисципліни, що прямо не пов’язані з ІТ. Краще більший акцент робити на тому, що справді знадобиться в дальшій діяльності.

Студент каже, що досягти успіху в університеті, а згодом і в кар’єрі не так уже й складно. Його рецепт такий: не розслаблятися і не залишати всі завдання на останній день, працювати регулярно, на постійній основі, щоб це стало звичкою. Тоді навіть складні завдання з часом стануть легші.

Олег поділився з нами своїми планами. Каже, що за п’ять років точно бачить себе програмістом у хорошій ІТ-компанії. В університеті намагається якомога глибше зануритися у кожен із напрямів ІТ, щоб зрозуміти, що йому справді до душі й у чому варто розвиватися. Хлопець зазначає, що також було б цікаво поєднувати практичну діяльність із науковою. Можливо, колись спробує себе в ролі викладача.

Олег Кузик вважає, що ІТ-галузь, як і будь-яка інша, потребує від людей певних якостей та вмінь:

– Коли працюєш у ІТ, мусиш бути креативний, бо потрібно вміти знаходити незвичайні підходи для розв’язання справжньої життєвої проблеми. Також важливо вміти спілкуватися з людьми. Це корисно і в роботі з клієнтами, і для взаємодії в команді.