Заступник завідувача кафедри АФМ Олег Дума: «Подвійний диплом із британським університетом? Зроблено!»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Олег Дума

Міжнародна співпраця – важливий вектор розвитку університету. Кафедра адміністративного та фінансового менеджменту ІАПО започаткувала ще дві програми подвійних дипломів із Мідлсекським університетом (Англія) та Словацьким університетом сільського господарства. Більше про нові можливості розповів заступник завідувача кафедри АФМ Олег Дума.

– Нещодавно ми з Вами спілкувалися щодо розвитку програм подвійних дипломів кафедри АФМ. Як розвиваєте її зараз?

– За попередні півроку ми започаткували ще дві програми подвійних дипломів. Це програма подвійних дипломів із Мідлсекським університетом (Middlesex University, London) за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою». А також програма подвійних дипломів зі Словацьким університетом сільського господарства у м. Нітра за тією ж спеціальністю. Таким чином ми реалізували план створення однакових можливостей навчання за кордоном для студентів обох спеціальностей кафедри, оскільки така співпраця за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» вже діє з 2015 року.

– Британські університети доволі відомі у світі, співпрацею з ними цікавляться багато вишів, як Вам це вдалося?

– В ЄС добре розвинена наукова та освітня співпраця між університетами. Наш чинний на той момент партнер – Словацький університет сільського господарства вже налагодив співпрацю із Мідлсекським університетом, тож ми скористалися можливістю обговорити таку співпрацю. Тоді ж вирішили започаткувати програму подвійних дипломів за спеціальністю «Управління фінансово-економічною безпекою» від Львівської політехніки та спеціальністю «Міжнародна економіка та розвиток» від Мідлсекського університету. Маємо укладену відповідну угоду.

– Як відбувається відбір та як скористатися цією можливістю?

– При вступі на програми подвійних дипломів ми оцінюємо лише рівень знання англійської мови і мотивацію студента. Адже навчання у Словацькому та Мідлсекському університетах відбуватиметься англійською мовою. Щодо мотивації, то передовсім вона потрібна для навчання, яке в Європі відкриває неабиякі можливості. Зокрема це стосується відносно дешевих подорожей Європою. Навчання у партнерських університетах, як кажуть самі студенти, є легшим, ніж у Львівській політехніці, через меншу кількість предметів. Відповідно, студент має більше матеріалу освоїти самостійно. Без мотивації до навчання це не вдасться. Досвід свідчить, що ці два компоненти є необхідними та достатніми для успішного навчання. Всі студенти, які навчались за програмою подвійних дипломів кафедри, успішно завершили навчання. Одна випускниця навіть вступила в аспірантуру у Словаччині, щоб здобути рівень доктора філософії в економічних науках.

Долучитися до навчання достатньо просто. Потрібно написати заяву на навчання за програмою подвійних дипломів, пройти усну співбесіду англійською мовою. Після цього рекомендуємо студента до зарахування. Зі середини жовтня студенти їдуть на навчання у партнерський університет у Словаччину або Англію.

Детальні умови цьогорічного набору можна дізнатись на кафедрі, також ми розмістили це на сторінці кафедри АФМ у соцмережах.

– Ви доволі активно розвиваєте саме цей напрямок міжнародної співпраці, які дальші плани?

– Започаткування програм подвійних дипломів є достатньо складним процесом, проте перспективним: і для наших студентів, і для розвитку підтримки міжнародних контактів кафедри. Саме такі програми будуть базою для поглиблення міжнародної співпраці з партнерськими університетами Євросоюзу надалі. Щодо планів, то працюватимемо над розширенням географії подвійних дипломів на основі стандартизації навчальних програм. Узгоджуватимемо структури навчальних програм обох спеціальностей з аналогічними спеціальностями європейських університетів, до того ж залишаючись у межах національних стандартів.

На практиці студент кафедри, обираючи нашу спеціальність, зможе навчатися один семестр у Львівській політехніці, ще один, до прикладу, у Словаччині та ще два у Лондоні. Тож у підсумку здобуде три дипломи магістра від кожного університету. При розширенні мережі партнерів за програмою подвійних дипломів студент зможе обирати, які три університети йому до вподоби. У такому разі студенти отримають широкі можливості навчання за кордоном і лише від них залежатиме, чи вони цим скористаються.

Олег Дума yf ghtptynfws]