Оголошено конкурс проєктів фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок молодих учених

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Розпочався Конкурс проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих учених, оголошений наказом Міністерства освіти і науки України від 21.09.2023 № 1143.

Для участі у конкурсі заклади вищої освіти та наукові установи, які ухвалять рішення про участь, до 24 жовтня 2023 року подають проєкти, які відповідають вимогам Положення про конкурс. Участь можуть брати колективи молодих учених, які працюють або навчаються в університетах чи наукових установах, підпорядкованих МОН. До складу виконавців проєкту можуть входити особи, які є молодими вченими відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Основні новації конкурсу:

  • орієнтація на пріоритетну тематику з переліку основних наукових (науково-технічних) проблем ключових міністерств, державних служб та органів для розв’язання реальних проблем оборони, безпеки, економіки та суспільства України;
  • створення та визначення принципів роботи Комісії з етики експертів;
  • проведення конкурсу у новому модулі Національної електронної науково-інформаційної системи, яка зокрема дає можливість чіткої ідентифікації проєктів / учених / експертів та захисту даних через ЄЦП, BankID або Дія.Підпис;
  • автоматичний розподіл проєктів між експертами та розсилка експертних висновків керівникам проєктів до їхніх електронних кабінетів після завершення конкурсу;
  • спрямованість на вчасне проведення конкурсного відбору, що має дати можливість почати фінансування проєктів з початку 2024 року.

Проєкти досліджень і розробок необхідно подати для участі в Конкурсі відповідно до форм. Результати конкурсного відбору проєктів досліджень і розробок буде оприлюднено до 22 грудня 2023 року.

Слід зазначити, що підтримка молодих учених є одним з пріоритетів Міністерства освіти і науки, що нині враховано й у проєкті Державного бюджету України на 2024 рік.